Roadtrip in 1001 verhalen langs de N50

02/07/15 om 09:32 - Bijgewerkt op 14/10/15 om 20:21

Deze zomer reden onze redacteur Philippe Verhaest en huisfotograaf Ronny Neirinck de N50 af, de aloude en legendarische steenweg tussen Brugge en Kortrijk. Onderweg tekenden ze het ene fascinerende verhaal na het andere op. Je kon het een zomer lang volgen in Krant van West-Vlaanderen. De verhalen die toen week na week werden gepubliceerd, staan nu ook te lezen op KW.be, netjes gebundeld.

Roadtrip in 1001 verhalen langs de N50

Ronny Neirinck en Philippe Verhaest sprokkelden een zomer lang verhalen langs de N50. © Ronny Neirinck

De N50 heeft als officieus start- en eindpunt de Markt van Brugge en Kortrijk en verbindt zo een pak gemeenten tussen Noord- en Zuid-West-Vlaanderen met elkaar. Reden genoeg om Onze Mannen in een fantastisch Volkswagen-bestelbusje uit vervlogen tijden te duwen en hen op een roadtrip langs de steenweg te sturen.

Wat viel jullie op tijdens jullie tocht?

"Dat er toch duidelijke verschillen zijn tussen het noorden en zuiden van onze provincie. In de streek rond Brugge heeft de N50 veel lintbebouwing en wonen de mensen blijkbaar ook dichter op elkaar. Naarmate je Kortrijk nadert, valt er meer open ruimte op. Al gaat het vanaf Kuurne weer de Noord-West-Vlaamse toer op. Een andere constante is de aanwezigheid van tal van huizen van plezier. De lieten we uiteraard links liggen, maar het aanbod is werkelijk fenomenaal. En dat ene 'cabardoucheke' in Zwevezele, dat reclame maakt met enkele paspoppen, triggerde toch wel onze nieuwsgierigheid. Maar het interieur ontdekken laten we aan iemand anders van de redactie over."

Je komt ogen te kort langs de N50.

Je komt ogen te kort langs de N50. © Ronny Neirinck

Welke mensen zullen jullie bijblijven?

"Iedereen die we geïnterviewd en gefotografeerd hebben, had een uniek en boeiend verhaal. Mona Rosseel staat al bijna een halve eeuw achter de toog van haar café Lugano in Pittem, de bakkersfamilie De Knock uit Oostkamp maakt nog brood zoals hun voorvaders dat in de jaren 1880 deden en de manager van parenclub Acanthus - de grootste van de Benelux! - heeft volgens ons de meest unieke job ter wereld."

Hebben jullie verborgen parels ontdekt?

"Toch wel. Eigenlijk kan de provincie langs de N50 een soort van toeristische route realiseren. Alleen jammer dat je de weg niet traag kan afleggen. Sterker nog: tijdens onze eerste reportage liepen we een snelheidsbekeuring op. We hopen nog steeds dat onze chef zich van zijn meest genereuze kant laat zien... Alles voor de job, hé."

Alle verhalen kan je vinden via http://www.kw.be/n50

(KW/foto RN)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!