REPORTAGE: “Nieuw Brugs parkeerplan rammelt nog langs alle kanten”

Redactie KW

Het nieuwe parkeerplan dat donderdag in voege ging in Brugge, blijkt behalve veel vragen ook nogal wat ergernis op te roepen bij de Bruggeling. Wij peilden op vijf verschillende plaatsen naar hun mening.

In de Sint-Jorisstraat probeert een dame tevergeefs haar parkeergeld te betalen. “Dit is al de tweede automaat die het niet doet”, zegt ze. Vijftig meter verder wordt er verhuisd, Marie-Jeanne Poppe komt een handje meehelpen met haar zus Delphine. “En dat roept al meteen vragen op: hoe lang gaan we hier bezig zijn of, met andere woorden, hoeveel geld moeten we dus in de automaat steken? We weten niet goed of er een soort tussenoplossing bestaat om te laden en lossen”, zegt Delphine.

REPORTAGE:

Een pluspuntje: ze hebben niet moeten zoeken naar een plaatsje. “Het viel me vanmorgen op dat onze straat zo goed als leeg was, een groot verschil met de vorige dagen. Ik denk dat veel mensen zich door dat nieuwe parkeerplan wat onwennig voelen en eerst de kat uit de boom willen kijken. Vroeger kon je hier met de parkeerschijf vier uur blijven staan. Niet alleen een gemak voor bezoekers maar ook handig voor de vele shoppers in Brugge.”

Dat gemak mist ook Johan Snauwaert uit de Molenmeers, aan het Sint-Annaplein. “Straks krijg ik volk over de vloer, hoe kunnen we dat democratisch aanpakken? Misschien kunnen zij hun wagen in mijn garage parkeren, dan gebruik ik wel mijn bewonerskaart en hoeven zij niet te betalen.”

REPORTAGE:

Johans buurvrouw Lieve Boudolf heeft het overigens ook al opgemerkt: “Er is vandaag een zee van plaats om te parkeren, ze gaan aan dat nieuw parkeerplan weinig verdienen. Voor de inwoners is dat natuurlijk geen slechte zaak, anders kwamen die van Sint-Leo hier altijd staan. Maar het is wel vervelend als ze de kleinkinderen komen ophalen.” De automaat hebben Johan en Lieve als stadsbewoners nog niet uitgetest. “Maar ik zie geen tarief voor kortparkeren meer? Voorheen kon je tegen betaling van 10 cent een kwartiertje staan, dat was toch af en toe wel handig”, vindt Lieve. “Hopelijk zien ze de eerste dagen nog wat door de vingers. Ik vind dat we rond heel dat parkeerplan te weinig geïnformeerd zijn”, besluit Johan.

REPORTAGE:

“De parkeerautomaat hier vlak naast de deur blijkt al niet te werken. Een veelbelovende start”, horen we aan de Coupure in de gelijknamige dagbladhandel. Ook hier rolt de nieuwe parkeersituatie vlot over de tongen, de klanten van Anja Snaet praatten de voorbije dagen over niets anders, zegt ze. “De mensen nemen voorlopig een afwachtende houding aan, en ook voor de winkeliers en horeca wordt het afwachten wat het nieuwe parkeerplan zal geven. Sommige bewoners zijn daar wel content mee, maar dat zijn er dan natuurlijk wel die buiten de stad gaan werken. Zoals ik het nu zie gebeuren, gaan ze met dat parkeerplan iedereen de stad uit jagen. In de vroegere blauwe zone aan het Astridpark stonden vanochtend misschien hoop en al vijf auto’s geparkeerd.”

Chaos in het Huis van de Bruggeling

Zelf vindt de krantenverkoopster het ook vervelend. “Mijn pa komt hier drie keer per week meehelpen. Mensen die in ‘t stad werken, maar hier niet wonen en toch met de auto willen komen, zijn de pineut: 750 euro op een jaar dat ze minder verdienen. En ‘t leven is al zo duur… Dat soort reacties hoor ik hier nog het meest.”

REPORTAGE:

Aan het Astridpark doet een dame haar beklag tegen een politieagent. Ze komt net van het Huis van de Bruggeling. “Bezoekerscodes gaan ophalen voor mijn zus die vanmiddag komt eten. Die waren vandaag pas te koop, gevolg: een wachtrij van twee uur. En het ergste is nog dat ik na drie kwartier wachten aan loket 2, vervolgens aan loket 1 moest gaan aanschuiven. Absurdistan eerste klasse”, zucht ze. Nog meer ergernis aan de parkeerautomaat. “De code die je nodig hebt om je nummerplaat door te sms’en, is hier nergens te vinden. Die agent wist mij daarnet te vertellen dat de stickers voor op de automaten nog niet allemaal klaar zijn. Eigenlijk te zot voor woorden: dat parkeerplan treedt vandaag in voege en het systeem rammelt nog langs alle kanten.”

Zelf woont ze ook in de buurt van het Astridpark. “Parkeren is hier nooit echt een probleem geweest. Ik vind dit de verkeerde aanpak, onze stad wordt één groot toeristenpark en ondertussen durft mijn familie amper nog met de wagen naar Brugge te komen. Ik vraag me tenslotte ook af of het wel wettelijk is om de mensen enkel nog met gsm te laten betalen? Oudere mensen hebben die vaak niet, eigenlijk zou je dit dus een vorm van uitsluiting kunnen noemen. En wat staat dat parkeerbord van de blauwe zone hier eigenlijk nog te doen?”

Wat bij grote evenementen?

Net buiten de stadsmuren vreest Annemie Hoornaert voor toenemende parkeeroverlast aan haar deur. Ze woont in Sint-Andries in de Hertogenstraat, net buiten de blauwe zone. “Nu is het nog maar de eerste dag, voorlopig valt het dus wel mee. Ik heb vooral schrik voor grote evenementen, zoals de Zandfeesten of de Bloedprocessie: bezoekers gaan dan net buiten Brugge op zoek willen naar die plekjes waar ze gratis en langer dan vier uur kunnen blijven staan. Ook hier kan dat dus een probleem worden.”

REPORTAGE:

Annemie voelt zich als Bruggeling ook wat achteruitgestoken. “Jammer dat er voor ons geen enkel alternatief is, op zo’n digitale parkeervergunning hebben wij geen recht omdat we niet in de blauwe zone wonen. Ik heb er al aan gedacht om in het bloemperkje bij de voordeur een carport te laten zetten. Maar dan zit ik wel op mijn auto te kijken, en misschien krijg ik daar om te beginnen al niet eens toestemming voor van stad Brugge. Tja, het wordt afwachten.”

(Wim Kerkhof)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier