Renovatiewerken aan Roeselaars station van start

© GF
Jos Remaut

Na een paar weken van voorbereidende werken, is de aannemer vandaag gestart met de vernieuwing van het Roeselaarse stationsgebouw : de betonnen doos ruimt plaats voor een open constructie met glazen wanden. De werken zullen ongeveer anderhalf jaar duren.

De totale vernieuwing van het Roeselaarse stationsgebouw, dat dateert uit de jaren 1970, is het sluitstuk van het grootse Roeselaarse Stationsbuurt, waarbij de hele stationsomgeving in een totaal nieuw kleedje werd gestopt, er een ondergronds parking kwam en een nieuw busstation werd aangelegd.

De gesloten betonnen doos die het stationsgebouw vandaag is, wijkt voor een open constructie met glazen wanden. Daardoor zal het daglicht rijkelijk binnenvallen en zullen het busstation en de stad goed zichtbaar worden voor de treinreizigers die aankomen in Roeselare.

Gebouw schuift op

Opmerkelijk bij deze renovatie : het hele gebouw verschuift 25 meter in de richting van de Stationsdreef, waardoor het viaduct van de Ardooisesteenweg aanzienlijk zal verbreden. Zo wordt het busstation beter zichtbaar vanaf het Stationsplein. Bovendien creëert dat nog meer ruimte voor evenementen op het Stationsplein. Eens het nieuwe stationsgebouw af, zal ook dat plein helemaal worden afgewerkt. Er zullen daar nog meer bomen worden aangeplant, maar ook in de binnentuin van het station komen er bomen, die in de komende jaren zelfs tot boven het dak zullen reiken.

Het stationsgebouw zal zich langs alle kanten openen naar zijn omgeving. De stationshal zal vier ingangen tellen: aan elke zijde één. De tegels van het plein zullen onder de glazen wanden van het gebouw doorlopen, waardoor je dwars door het stationsgebouw heen naar de overkant van het plein zal kijken.

Die grote inkijk moet het ruimte- en veiligheidsgevoel sterk verhogen. In het transparante gebouw is er ook ruimte voor winkels en horecazaken, en ook de politie zal er onderdak vinden, want de Roeselaarse politiepost verhuist van de Botermarkt naar het station.

Werken in twee fasen

Het is niet gemakkelijk om een stationsgebouw te vernieuwen, omdat tijdens de werken vele treinen en reizigers blijven aankomen en vertrekken. Daarom wordt in twee fases gewerkt. In een eerste fase, die ongeveer een jaar duurt, wordt het gebouw uitgebreid in de richting van de Sint-Amandstraat. In dat nieuwe deel komen onder andere de nieuwe lokettenzaal, het nieuwe stationsbuffet en het politiekantoor.

Eens de nieuwe lokettenzaal in gebruik, wijken dan de huidige loketten voor winkelruimtes. Die tweede fase zal een goed half jaar vergen. Telkens een fase is afgerond, wordt het plein dat aan het vernieuwde deel grenst, afgewerkt. Zo wordt langs de Sint-Amandsstraat het groenplein met vele bomen aangelegd. En langs de kant van de Ardooisesteenweg komen er een waterspiegel en speelse waterspuitkopjes.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Renovatiewerken aan Roeselaars station van start

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier