Regio Tielt: Enkel 90 op de Zuiderring en de ringweg rond Pittem

© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Randy De Clercq

Wie al eens graag het gaspedaal indrukt, moet vanaf januari extra uitkijken. Op de meeste gewestwegen verlaagt het Agentschap Wegen en Verkeer de snelheid van 90 naar 70 kilometer per uur. Om de veiligheid te verhogen en om te hakken in het oerwoud aan verkeersborden, klinkt het bij de Vlaamse overheid. Het uitgangsprincipe is voortaan simpel: buiten de bebouwde kom 70 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven.

Je hebt het ongetwijfeld ook al opgemerkt: op meer en meer wegen duiken borden op die een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur opleggen.

Aangezien op alsmaar meer wegen de 70 kilometer per uur de standaard is geworden, schrapt de Vlaamse Regering de aloude verkeersregel van 90 kilometer per uur, buiten de bebouwde kom. Voortaan is de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom 70 kilometer per uur.

Er zullen nog uitzonderingen zijn waar je 90 kilometer per uur mag rijden, maar die zullen voortaan aangeduid worden met een verkeersbord. Kort samengevat: de vele verkeersborden die een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur aanduiden verdwijnen, die van 90 kilometer per uur zullen verschijnen in het straatbeeld.

Minder borden betekent minder afleiding, dus meer verkeersveiligheid

Hierdoor zou, aan het einde van de rit, een pak minder verkeersborden op onze wegen mogen staan. Zo mag je op de volledige Wingense-, Ruiseleedse-, Wakkense- en Deinsesteenweg (gewestwegen) maar 70 kilometer per uur rijden, waar nu nog vaak de 90-grens telt.

In de regio Tielt blijf het aantal wegen waar je nog 90 mag rijden heel beperkt: het gaat dan bijvoorbeeld om de ring rond Pittem (tot aan het kruispunt met de Rijsselende) en op de Zuiderring in Tielt.

Gemeentewegen

Gemeenten kunnen als wegbeheerder van hun eigen straten uiteraard ook een ander regime toepassen. Maar daar is niet alles even duidelijk. Dat blijkt uit een rondvraag. Maar ook daar is het simpel : buiten de bebouwde kom 70 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven.

Regio Tielt: Enkel 90 op de Zuiderring en de ringweg rond Pittem

Tine Vercruysse, infoambtenaar stad Tielt: “Vanaf 1 januari 2017 geldt op alle Tieltse wegen buiten de bebouwde kom een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur. De enige uitzondering hierop zal de Zuiderring zijn. In overleg met het Vlaams gewest werd beslist om hier snelheidslimiet van 90 kilometer per uur te hanteren.”

“In de praktijk zullen op wegen waar een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur geldt de borden, die deze snelheidslimiet aanduiden, worden weggenomen. Minder borden betekent minder afleiding en dus meer verkeersveiligheid”, aldus Tine Vercruysse.

Van 50 naar 70 in Meulebeke

Niet overal gaat de snelheid naar beneden. Op de Randweg in Meulebeke, dat is de weg tussen Ingelmunster en Tielt, gaat de snelheid op bepaalde plaatsen omhoog. Aan bepaalde kruispunten en rotondes is er op vandaag een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur. Daar gaat de limiet naar 70 kilometer per uur. “Deze kruispunten en rotondes vragen geen uitzonderlijk snelheidsregime”, klinkt het bij Wegen en Verkeer.

(RDC)

Regio Tielt: Enkel 90 op de Zuiderring en de ringweg rond Pittem