Poperinge wil desnoods zelf betalen om stationsloketten open te houden

Burgemeester Christof Dejaegher doet de NMBS een tegenvoorstel. © MD
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van maandagavond werd unaniem een motie gestemd voor het behoud van de loketten in het station van Poperinge.

Pas op vrijdagavond 29 mei kreeg burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) een mail van Jo Cornu, gedelegeerd bestuurder van de NMBS, dat de loketten volgend jaar volledig zullen gesloten worden, en vervangen door automaten.

“Twaalf dagen geleden bracht minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) nog een uitgebreid bezoek aan het Poperingse station”, aldus de burgemeester. “Toen werd hierover met geen woord gerept. Ofwel speelde zij toen een zeer geslaagd stukje politiek theater, ofwel bestaat er een ernstig communicatieprobleem tussen de NMBS en de beleidsvrouw. We willen dan ook dringend in overleg treden met de NMBS. Wij zullen voorstellen om de loketten minstens open te houden tussen 6 en 14 uur, en dat wij als stad eventueel bereid zijn hiervoor een financiële bijdrage te leveren. De dienstverlening moet immers behouden worden.”

Als stad zijn wij eventueel bereid om hiervoor een financiële bijdrage te leveren

“Poperinge is een eindstation, waar dagelijks gemiddeld 525 reizigers gebruik maken van de trein. Verstrooide of in slaap gevallen reizigers arriveren soms zonder te beseffen in Poperinge. Dan zullen zij een ticket moeten nemen aan de automaat. En als de automaat niet werkt, wat af en toe wel gebeurt, dan zullen ze 7 euro boete moeten betalen voor een ticket op de trein.

Heel wat ouderen en occasionele treinreizigers zijn bovendien niet vertrouwd met die automaten (die vaak defect zijn) of het bestellen van tickets via internet. Gezien onze ligging aan de grens, maken ook heel wat Fransen gebruik van de trein in Poperinge. Later kan men dan argumenteren dat het Poperingse station nog weinig gebruikt wordt, en dat als aanleiding gebruiken om het helemaal te sluiten”, zei de burgemeester nog.

Volgens gemeenteraadslid en tevens federaal parlementair Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), die de minister uitnodigde naar het station, heeft het directiecomité van de NMBS de beslissing zelfstandig genomen. “Dit getuigt van weinig respect, en uiteraard betreuren wij die zaak ook ten zeerste. Poperinge steekt nu een hand uit, en dat juichen wij, net als de rest van de oppositie, toe”, aldus het Kamerlid.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier