Politiezone RIHO haalt mobiele digitale snelheidsmeter in huis

© STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

De politiezone RIHO heeft als eerste in West-Vlaanderen een mobiele digitale snelheidsmeter aangeschaft. Die kan zowel in een bestaande flitspaal, een vuilniscontainer als op een driepikkel geïnstalleerd worden.

Met de aankoop van de mobiele digitale snelheidsmeter is een bedrag van 58.818 euro gemoeid. “Het is niet onze bedoeling om meer te flitsen, wel om beter te werk te kunnen gaan”, stelt korpschef Curd Neyrinck. “Met dit hoogtechnologische apparaat kunnen we flitsen op plekken die tot nu toe niet toegankelijk waren voor onze diensten. En zo kunnen we ook aan de slag in zones waar vaak te snel gereden wordt.”

De mobiele digitale snelheidsmeter maakt gebruik van een dubbele radarstraal met hoge meetnauwkeurigheid en kan tot zes rijstroken in beeld brengen. “Zowel tegemoetkomend als wegrijdend verkeer”, klinkt het. “Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van een heldere flits, maar wel van een infrarode en discrete flash. Zo kunnen we in alle mogelijke omstandigheden optimale opnames maken.”

Het gloednieuwe toestel wordt nog tot in januari 2018 uitvoerig getest. “Dat deden we deze week al op de Rijksweg in Izegem, waar de snelheidslimiet op 70 kilometer per uur ligt. In amper een kwartier tijd werden liefst 125 voertuigen geflitst, 30 procent van het totaal aantal gecontroleerde wagens. Voor alle duidelijkheid: deze automobilisten worden nog niet geverbaliseerd. Na de testfase zullen we de mobiele digitale snelheidsmeter effectief ook in gebruik nemen.”

De mobiele flitser kan ook in een vuilniscontainer geplaatst worden.
De mobiele flitser kan ook in een vuilniscontainer geplaatst worden.© STEFAAN BEEL

De andere mobiele flitser van de zone, de bekende ADO-wagen, blijft uiteraard ook operationeel, net als de twee vaste flitspalen op de Rijksweg en de flitspaal aan het kruispunt van de Ardooisesteenweg met de Mandellaan in Roeselare. Of de nieuwe mobiele digitale snelheidsmeter ook in de politiezone Westkust zal ingezet worden, waar RIHO eveneens snelheidscontroles uitvoert, is nog niet duidelijk.

RIHO breidt volgend jaar ook het personeelsbestand gevoelig uit. “Het operationele personeelskader stijgt van 195 naar 205 eenheden. Zo voorzien we een extra commissaris, een extra hoofdinspecteur en acht nieuwe inspecteurs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier