Politie en parket van Brugge verscherpen controle op taxichauffeurs

Redactie KW

Het parket en de politie van Brugge richten hun pijlen op de taxichauffeurs in de stad. Vooral zij die klanten ronselen zullen op het matje geroepen worden. “We willen de wildgroei en dat illegaal ronselen aan banden leggen”, klinkt het.

Opvallend veel zaken tegen taxichauffeurs vrijdagmorgen in de Brugse politierechtbank. De politierechter sprak zelfs even ludiek over een ‘kleine themazitting’. Vijf taxichauffeurs moesten zich er komen verantwoorden voor allerhande inbreuken. De zaken komen er naar aanleiding van heel wat controles van de Brugse politie. Zij hebben namelijk hun pijlen gericht op de taxichauffeurs die op het grondgebied rondrijden. “De komende weken zullen heel wat van hen zich dus voor de politierechtbank moeten verantwoorden”, zegt procureur Sabine Langenbick.

Herman Landuyt (48) van Taxi Albert mocht de spits afbijten. Hij werd in februari betrapt toen hij aan het station op een verhoogde berm stil stond. Hij stond daar met een draaiende motor en volgens de politie duidelijk met de bedoeling om toeristen die met de trein toekwamen in zijn taxi te krijgen. “Niet te geloven dat ik voor zo’n banaliteit naar de rechtbank moet komen”, toonde Herman zich niet helemaal akkoord. “Ik stond inderdaad op die verhoogde berm en ik mocht daar niet staan. Maar ik stond daar helemaal geen klanten te ronselen.”

“Het gaat om de veiligheid van de mensen”

Een collega van Herman moest ook voorkomen. Hij stond twintig minuten lang met een draaiende motor op een gearceerde strook op ‘t Zand in Brugge. “Tijdens een marktdag en opnieuw duidelijk met de bedoeling om klanten te ronselen”, aldus de procureur. Een andere taxichauffeur verscheen dan weer omdat hij onder andere de bril die hij volgens zijn rijbewijs moest dragen niet op had.

Bij de Brugse politie bevestigt men de recente gerichte acties. “Wij richten ons specifiek op de controles van de taxi’s”, zegt woordvoerder Philippe Tankrey. “Het gaat om bezoldigd personenvervoer en dus om de veiligheid van de mensen. Die controles bekijken wij over de ganse lijn. Dat gaat over vergunningen, inbreuken op de wetgeving en andere regelgeving.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier