“Pesterijen om de kas van stad en Parko te spijzen”

Guy Roosens en zijn zoon Mikael.
Redactie KW

Guy Roosens van Handyguy uit Kuurne is boos. Boos op Parko, boos op de stad Kortrijk. De laatste weken krijgt de aannemer parkeerboete na parkeerboete in de bus. “Maar ik laat het hier niet bij. Dit zijn pure pesterijen.” De klusjesman is van plan een petitie te starten.

De meest recente parkeerboete kreeg Guy woensdagnamiddag in de buurt van een werf op de Kortrijkse Houtmarkt. “Maar ik weiger te betalen. De laatste tijd loopt het echt de spuigaten uit. Ik heb er geen probleem mee om bij foutparkeren de gevolgen te dragen, maar wat wij te verduren krijgen is van een andere orde”, zegt hij. “Heel even op het trottoir, pats, ticketje. Vijf minuten te laat, pats, ticketje. Je zou bijna denken dat die mannen van Parko staan te wachten om mijn nummerplaat op te schrijven.”

Volgens Guy is het bijna onmogelijk om als bouw- of klusjesbedrijf in het centrum van Kortrijk te parkeren. Je kan als bedrijfsleider bij de stadsdiensten een vorm van uitzondering bekomen. “Maar vaak is dat praktisch onhaalbaar. Je moet dat meestal tot 14 dagen op voorhand aanvragen en dat terwijl ik bijna altijd erg ad hoc te werk moet gaan. Als je een telefoontje krijgt om een herstelling te doen, ga je niet eerst even langs het stadhuis lopen, hé. Dan ga je naar je klant.”

Geld in het laatje

De GAS- en parkeerboetes wegen naar eigen zeggen zwaar. “Dit is een pak stress die ik echt wel kan missen. Je moet weten dat ik in de laatste week al zeker 300 euro boetes heb mogen ontvangen”, zegt Guy. “Dat is toch te gek voor woorden? Ik ga bijna werken om mijn boetes aan de stad Kortrijk te betalen.”

Guy is alvast niet van plan om de situatie op deze manier verder te laten gedijen. “Sinds woensdag ben ik beginnen rondhoren bij collega’s en ook zij zijn vaak mijn mening aangedaan. Ik noem dit pure pesterijen, enkel en alleen om de kassa van de stad en Parko te spijzen. Daar gaat het Parko én de stad Kortrijk om: geld in het laatje.” Guy is alvast van plan om een petitie te starten om de situatie aan te kaarten.

Guy Roosens, zaakvoerder Handyguy: “Ik ga bijna werken om mijn boetes aan de stad Kortrijk te betalen”

Volgens Kortrijks schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) staat er binnenkort een overleg gepland met Guy en de andere aannemers. “Ik ben al erg lang vragende partij voor een gesprek”, aldus Guy. “Maar praten met Parko is onmogelijk. Je loopt er gewoon telkens tegen een muur. Ik ben het echt helemaal beu.”

Axel Weydts bevestigt dat er inderdaad parkeerboetes worden gegeven, maar die zijn volgens hem volledig terecht. “Wie met zijn bestelwagen op het voetpad parkeert, riskeert nu éénmaal een sanctie”, zegt hij. Al wil dat niet zeggen dat hij niet rond de tafel wil zitten. “Het gaat hier om een erg duidelijke bezorgdheid. Ik ben ervan overtuigd dat we mits overleg zeker tot een oplossing kunnen komen.”

Jaarparkeerkaart

Schepen Weydts bevestigde ook dat je voortaan een pak sneller een uitzonderingsvergunning kan bekomen. Een forfaitair bedrag of een vorm van abonnement, lijkt Guy wel iets. “Zie het als een jaarparkeerkaart. Nogmaals, ik heb er geen probleem mee om het parkeren te vergoeden, maar men moet toch een beetje redelijk zijn. We werken hard, graag en veel in Kortrijk en omgeving, maar zoals de situatie nu is, kan het voor ons echt niet verder.”

(Olaf Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier