Pendeldienst tussen Kortrijkse deelgemeenten gaat op 14 mei van start

Zorg Kortrijk legt straks een bus in tussen Aalbeke en Rollegem. © a-AXV
Redactie KW

Vanaf maandag 14 mei rijdt een busje elke weekdag tussen Aalbeke en Rollegem. “De bussen van de Lijn doen dat niet, we willen dat gebrek als stad opvullen”, aldus Philippe De Coene.

Aalbeke en Rollegem zijn buren maar wie met het openbaar vervoer van de ene deelgemeente naar de andere wil, is ruim een uur onderweg: de bussen van De Lijn rijden niet rechtstreeks, maar via het station van Kortrijk. “Er zijn al veel gesprekken geweest tussen stad Kortrijk en De Lijn om dat te verhelpen, maar zonder resultaat”, aldus OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A). “Toch blijft de nood bestaan. Zeker voor mensen die minder mobiel zijn, zoals onze senioren. Tijdens Kortrijk Zilveren Spreekt was mobiliteit trouwens veruit de grootste bezorgdheid in de zuidelijke rand.”

Daarom besliste het OCMW om een pendeldienst tussen Aalbeke en Rollegem te organiseren. Die start op 14 mei. Een busje zal elke weekdag een aantal keer heen en terug rijden. “We planden eerst acht ritten (vier heen, vier terug), maar uiteindelijk worden het er zestien. Dat wil zeggen dat we tussen 9 uur en 17.30 uur achtmaal heen en terug rijden.”

“De halteplaatsen zijn De Weister in Aalbeke en Rollegemplaats. Op dit traject van 3,2 kilometer zal de bus wel een viertal keer stoppen. Wie zijn hand opsteekt tijdens de rit, zal kunnen uitstappen op de plek die zij of hij wil. Belangrijk is ook dat we de verbinding met de buslijnen 12 (station-AZ Groeninge-Rollegem) en 16 (Moeskroen-Rollegem-Kortrijk) waarborgen.”

160 per week

De busverbinding is een proefproject dat een jaar loopt. OCMW Kortrijk wil 160 personen per week vervoeren. De buschauffeur gebeurt via een sociale tewerkstelling. “Als die persoon ziek is of vakantie heeft, zal een vrijwilliger overnemen. We kunnen een eigen busje inschakelen, al zullen we er soms een moeten huren”, besluit Philippe De Coene. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier