Parko neemt parking van K in Kortrijk over: “Eerste uur wordt gratis”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne, Dominique Desmeytere van K, Jean-Paul Vandewinckele van Parko en schepen Axel Weydts. © LOO
Axel Vandenheede

In Kortrijk neemt het stedelijk parkeerbedrijf Parko de parking onder winkelcentrum K in Kortrijk over. Vanaf 1 oktober gelden daar dan ook nieuwe tarieven.

De parking onder K in Kortrijk wordt nu nog uitgebaat door het private parkeerbedrijf Q-Park. “De voorbije anderhalf jaar voerde stad Kortrijk gesprekken met Q-Park om deze parking over te nemen”, stelt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “De laatste maanden kwam alles in een stroomversnelling.”

K in Kortrijk en Q-Park kwamen uiteindelijk overeen om het contract te ontbinden. Zo lag de weg open naar een contract met Parko. “De parking onder K was de enige ondergrondse parking die Parko nog niet uitbaatte“, stelt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A), tevens voorzitter van Parko. “”Die leemte wordt nu ingevuld. Het is niet de bedoeling dat we winst maken met die parking, we streven naar een break-even.”

Superkoopzondag volledig gratis

“Vanaf maandag 2 oktober zullen bezoekers van de parking onder K in Kortrijk even veel betalen als in de Parko-parkings. Dat wil zeggen dat het eerste uur gratis zal zijn.” Een verschil met de parking onder K: sinds oktober 2015 moest je meteen betalen. “Op zondag 1 oktober, een superkoopzondag, zullen alle Parko-parkings trouwens helemaal gratis zijn.”

Dominique Desmeytere van K in Kortrijk is alvast tevreden. “Parkeren is voor een winkelcentrum van levensbelang. Die twee verschillende tarieven wat betreft ondergrondse parkings zorgden voor onduidelijkheid, dat verandert dus. Ook goed is dat Parko beter de fietsenstalling van K zal kunnen promoten. Daar zijn 200 plaatsen voorhanden, maar dat is te weinig bekend bij de Kortrijkzaan.”

Verder groeien

Door de huur van de parking onder K komt Parko uit op een totaal aantal plaatsen ‘offstreet’ – parkings met slagbomen – van 3.050. “Daar komen straks nog enkele parkings bij“, aldus Vincent Van Quickenborne. “De ondergrondse parking aan het station met 1.200 plaatsen, bijvoorbeeld. En ook de parking op Kortrijk Weide, die goed zal zijn voor 300 plaatsen.”

“In de Gasstraat zullen Parko en een ontwikkelaar de handen in elkaar slaan”, besluit Axel Weydts. “Wij zullen daar de ondergrondse parking, goed voor 300 plaatsen, voor onze rekening nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier