Parkeerverbod Kerkplein Rumbeke zorgt voor ongenoegen

Het parkeerverbod op het Kerkplein blijft de gemoederen verhitten. Op de verhoogde zone mag je niet parkeren. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

De parkeermoeilijkheden rond het Kerkplein, de wateroverlast van de afgelopen weken en de mobiliteitsproblemen voor ouderen waren dinsdag voor ruim 150 bezorgde Rumbekenaren voldoende reden om af te zakken naar een vraag- en antwoordvergadering in Den Hazelt waar burgemeester Kris Declercq en enkele van zijn schepenen wat informatie probeerden te verstrekken.

Het parkeerverbod op het Kerkplein blijft de gemoederen verhitten. Indertijd is er gekozen om daar een open ruimte te creëren dus mag je op de verhoogde zone niet parkeren. Ook niet om de kinderen af te halen van school. Dit is frustrerend voor veel inwoners maar een oplossing is hiervoor niet in zicht.

Woonzorgzones

Er is wel degelijk een plan om de mobiliteit van ouderen en zwakkere weggebruikers in zone 30 wat op te krikken. Er zullen rustpunten geplaatst worden op weg naar de bakker of de beenhouwer en samen met rustbankjes en verlaagde boordstenen moeten die veel mensen helpen toch mobiel te blijven.

Kinderopvang

Op 1 september start het schooljaar in de vernieuwde schoolgebouwen van De Vlieger en op 1 oktober wordt de nieuwe kinderopvang in gebruik genomen. Zowel de leerlingen van De Verrekijker, De Vlieger als het gemeenschapsonderwijs zullen hier zowel voor als na school terecht kunnen. De opvang in de Hoog- en de St.-Petrus & Paulusstraat verhuist dus naar het nieuwe gebouw. Iedereen zal gebruik kunnen maken van het IT-lokaal en er worden ook huiswerkklassen georganiseerd.

Werven

De komende maanden zijn enkele grote en twee kleine werven gepland. In Rumbeke zelf komt er een eerste werf in de Izegemsestraat. Op 13 juli is er hierover een info-vergadering in Ocar waar ook aannemer Yves Ollevier aanwezig zal zijn. Een kleinere werf komt waar het kruispunt van de Lekkenstraat en de Zeger Maelfaitstraat wordt aangepast. De werken voor de ontsluiting van de E403 en AZ Delta starten in 2017. Op 15 juni starten de werken aan de Hoogstraat die één maand wordt afgesloten om er een soort ‘bypass’ aan te leggen waar ouders kunnen af- en aanrijden. Verantwoordelijken van de school zullen voor en na de lessen toezicht houden, zodat ouders zelf niet hoeven uit te stappen om vlot verkeer te garanderen.

Een vraag naar sociale kavels in de Oekensestraat werd negatief beantwoord aangezien er tot nu toe nog steeds geen verkavelings-aanvragen zijn gebeurd.

Wateroverlast

Er wordt samen gezeten met de provincie aangezien zij beheerder zijn van de waterlopen. Er zullen strenge maatregelen genomen moeten worden zoals het verplichten van klinkers om opritten aan te leggen omdat water nu eenmaal in de grond moet kunnen doordringen. De rioleringen dienen hersteld of opnieuw aangelegd te worden. Doorstortingssluizen zijn een noodzaak en het continu-onderhoud van dit alles blijft een absolute must. Mankementen aan openbaar domein zoals putten in het wegdek of kapotte verkeersborden kunnen doorgemaild worden via od@roeselare.be. Vanaf 1 januari 2017 kun je op het nummer 8800 ook dergelijke zaken melden.

Het gemeentehuis van Rumbeke is een beschermd gebouw en blijft een thuis voor verenigingen. Ook de bibliotheek en Ziekenzorg hebben daar hun vaste stek.

Dit debat werd terug geleid door Dirk Lievens van beweging.net.

(Koen Kerkaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier