Pak kritiek op tijdelijke fiets- en voetgangersbrug in Ingelmunster

27/06/17 om 12:30 - Bijgewerkt om 12:46

De tijdelijke fiets- en voetgangersbrug over het kanaal Roeselare-Ooigem in Ingelmunster oogst een pak kritiek. "Verre van praktisch en erg lastig om je fiets omhoog te duwen", zuchten gebruikers op sociale media. Burgemeester Kurt Windels belooft beterschap.

Pak kritiek op tijdelijke fiets- en voetgangersbrug in Ingelmunster

Op de tijdelijke brug ligt een fietsrail © Facebook Kurt Verhulst

Sinds vrijdag 23 juni is de centrumbrug in Ingelmunster afgesloten voor alle verkeer. Pal naast de huidige brug is een tijdelijke noodbrug gebouwd om het fietsers en voetgangers mogelijk te maken om enigszins vlot van het centrum naar de stationsbuurt (en omgekeerd) te raken.

Maar de hele constructie oogst een pak kritiek, zo blijkt uit de reacties op sociale media. "Hoe is de toekenning van de tijdelijke 'fietsbrug' gebeurd", vraagt een Ingelmunsternaar zich af. "Het is een regelrechte schande. Er is slechts één fietsrail en de mensen staat aan te schuiven om het kanaal te kunnen oversteken. De huidige situatie is amateurisme ten top. Waarom geen brug met een hellend vlak? Die kan je op zware vorstdagen misschien niet gebruiken, maar die zijn in ons land stilaan op één hand te tellen. Comfort voor alles, toch?"

Anderen hebben het dan weer over het feit dat de brug niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers of mensen die een kinderwagen of buggy bij zich hebben.

Pak kritiek op tijdelijke fiets- en voetgangersbrug in Ingelmunster

© FODI

Burgemeester Kurt Windels is zich bewust van de pijnpunten. "Ik ben zelf een fervent fietser in eigen gemeente en neem de tijdelijke brug elke dag. Het is inderdaad zo dat bijvoorbeeld rolstoelgebruikers en mensen met een kinderwagen de brug niet kunnen gebruiken, maar er is nu eenmaal geen ruimte om een brug met een hellend vlak aan te leggen. Niettemin zullen we enkele punten aankaarten bij Waterwegen & Zeekanaal. Zo willen we zo snel mogelijk twee fietsrails en wordt de aanloopstrook ook extra verhard."

"Ik wil verder nog benadrukken dat de toegankelijkheid van de nieuwe centrumbrug erg belangrijk is. Er zal een volledig gescheiden fiets- en voetpad zijn en zal ook de hellingsgraad een stuk lager liggen. Nu moeten we twee jaar uit de nood helpen met deze tijdelijke constructie, maar we verzachten het leed zoveel mogelijk. Daarom bieden we ook een gratis marktbus en Lijnbusvervoer binnen de gemeente aan."

Komend weekend wordt de huidige centrumbrug volledig afgebroken. Tegen oktober 2019 moet de nieuwe brug volledig afgewerkt zijn.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!