Ouders opgelucht met gemachtigd opzichter, maar: “Eigenlijk is dit te laat …”

Het verkeer is druk en er gebeuren altijd onverwachte zaken. Maaralles liep vlot", getuigt zorgjuffrouw Martine Anseeuw. © MM
Redactie KW

Sinds vrijdag staan er opnieuw gemachtigde opzichters aan de oversteekplaats van het Sint-Lodewijkscollege in Sint-Andries, waar twee weken geleden een zesjarige kleuter het leven liet. De ouders reageren overwegend positief. Al blijven de meesten met een dubbel gevoel achter. “Eerlijk? Dit had al veel eerder moeten gebeuren …”, is hun commentaar. Het schoolbestuur ijvert ondertussen voor een permanent verkeerslicht ter vervanging van de opzichters.

8.32 uur: een fietsertje komt snel aangereden richting de oversteekplaats langs de Gistelse Steenweg om tóch nog net op tijd het schoolgebouw te betreden. Op hetzelfde moment raast het autoverkeer langs de drukke baan voorbij. Amper twee minuten eerder rinkelde de schoolbel en had de gemachtigde opzichter haar plaats op het zebrapad verlaten. “Kijk, dat bedoel ik nu. Een gemachtigd opzichter verhoogt het veiligheidsgevoel voor de tijd dat die persoon er staat. Maar één minuut ervoor of erna kan er opnieuw een tragisch ongeval gebeuren zoals twee weken geleden met Yamen. Ik ben persoonlijk meer voorstander van een permanente oplossing in de vorm van een slim verkeerslicht.”

Tom Lierman brengt elke ochtend zijn vier kinderen naar het Sint-Lodewijkscollege en kent ondertussen de gevaren van de oversteekplaats. De man is opgelucht dat er elke ochtend opnieuw gemachtigde opzichters aan de schoolpoort staan, maar kijkt ook verder dan dat. Kinderen die te laat of te vroeg komen – en dus op het moment dat er nog geen opzichter staat – ondervinden momenteel nog steeds dezelfde gevaren als voordien. “Pas op, ik ben zeker gewonnen voor het idee van een gemachtigd opzichter. Het is veel veiliger en het geeft je als ouder ook een aangenaam gevoel om te weten dat je kinderen relatief veilig de straat kunnen oversteken aan hun school. Maar een slim verkeerslicht, die met één druk op de knop de auto’s een rood licht geeft, zou volgens mij nog veel meer impact hebben”, getuigt Tom.

Aanvraag ingediend

Schooldirecteur Marc Slosse sluit zich aan bij het idee. Sterker nog: de aanvraag voor een slim verkeerslicht is ondertussen al ingediend. “De opzichters zijn een tijdelijke overgangsmaatregel. Het is echt wel onze bedoeling om verkeerslichten te plaatsen aan het zebrapad. Onze opzichters krijgen nu steun en coaching van de politie. Dat scheelt al heel veel en geeft ook hen een beter gevoel. Gelukkig vond ik enkele mensen die bereid waren om als gemachtigd opzichter op te treden. Vergeet niet, ik kan het moeilijk vragen aan een leerkracht die tegelijk moet zorgen dat de leerlingen tijdig en juist in de rij staan om naar hun klaslokaal te gaan. Het is allemaal minder eenvoudig te regelen dan het lijkt”, vertelt Slosse.

Zorgjuffrouw Martine Anseeuw mocht gisterenochtend de spits afbijten om de schoolkinderen veilig de straat over te krijgen. “Voor veel mensen zou deze opdracht gelijk staan met een stevige portie extra druk. Bij mij viel het allemaal goed mee. Het is onze bedoeling om een verkeersveilige situatie te creëren. Uiteraard is het geen eenvoudige opdracht. Het verkeer is druk en er gebeuren altijd onverwachte zaken. Maar vandaag (gisteren, red.) liep alles vlot”, getuigt Martine.

Te laat

Voor de ouders betekent de aanwezigheid van een opzichter zoals eerder gezegd een opluchting. Toch blijven velen achter met een dubbel gevoel. “Het is natuurlijk een beetje laat nu. Die maatregel moest al veel eerder in voege getreden zijn. Zoals je zelf kan zien: het is nu veel veiliger en de automobilisten zijn automatisch alerter. De oudste van onze kroost gaat af en toe alleen naar school. Het is een opluchting dat er nu iemand staat om hem de straat over te helpen”, vertelt Gaetan Clarenne.

Philip Heinkens
Philip Heinkens© MM

Eenzelfde verhaal horen we bij Philip Heinkens. De man zag het dodelijk ongeval gebeuren en denkt er nog steeds aan terug. “Jammer dat er eerst zoiets moet gebeuren voor er wordt ingegrepen. Maar goed, dat is met alles zo in het leven. Mijn zoontje (5) zat in dezelfde klas als Yamen. Gelukkig was hij net binnen toen het ongeval gebeurde”, aldus Philip. De school doet ondertussen een oproep naar ouders om een opleiding tot gemachtigd opzichter te volgen. “Niet alleen voor aan de schoolpoort, maar ook voor tijdens uitstappen en dergelijke“, verduidelijkt directeur Marc Slosse. De ouders zelf zijn gewonnen voor het idee, maar halen vooral een gebrek aan tijd aan.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier