Oude Leiearm in Kortrijk wordt onder handen genomen in functie van plezierbootjes

Redactie KW

En dat heeft gevolgen voor het Kortrijkse verkeer. Op 12 en 23 februari is er geen doorgaand verkeer mogelijk in de Damkaai. Ook in de Vlaskaai-Doornstraat – aanpassingen voor fietsers – en in de Mellestraat moet je begin volgende week rekening houden met wegenwerken en hinder.

Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv voert tussen 12 februari en 23 februari werken uit op de Oude Leiearm. Ondieptes worden weggewerkt door het slib onder water te verslepen zodat pleziervaartuigen in de toekomst opnieuw vlot kunnen passeren. Om het nodige materiaal ter plaatse te krijgen, is het noodzakelijk om het middenstuk van de houten fietsbrug ter hoogte van Damkaai 4-6 (de Kalkovenbrug) weg te nemen. Zo kan een ponton met daarop een kraan vlot passeren en kunnen er ook werken uitgevoerd worden tussen de Kalkovenbrug en de Kasteelbrug. Het brugdeel wordt weggenomen op 12 februari vanaf 7 uur en wordt teruggeplaatst op 23 februari.

Op het moment dat het brugdeel weggenomen en teruggeplaatst wordt – op 12 en 23 februari -, is er geen doorgaand verkeer mogelijk in de Damkaai en zal er een omleiding voorzien worden voor alle verkeer. Er wordt bovendien ook een omleiding voorzien voor de fietsers in de periode dat de Kalkovenbrug onderbroken is. De werken worden bewust deels tijdens de krokusvakantie uitgevoerd om de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Aanpassing boordstenen in Vlaskaai-Doornstraat

In de week van 26 februari is het kruispunt Vlaskaai-Doornstraat volledig afgesloten voor verkeer door werken aan de borduur van de fietsdoorsteek. Fietsers die vanuit de Doornstraat het fietspad in de Vlaskaai oprijden, merkten op dat de boordstenen te hoog liggen. Dit is zeer onveilig en oncomfortabel voor fietsers. De stad besliste daarom om deze boordstenen te verlagen. De firma Wegenbouw Ockier voert deze aanpassingswerken uit en voorziet de nodige signalisatie en omleiding. Mits gunstige weersomstandigheden nemen de werken maximaal 5 dagen in beslag.

Het kruispunt Vlaskaai-Doornstraat is volledig afgesloten tijdens de werken en beide straten zijn doodlopend tijdens de werken. Het fietspad op de kaai langs de Leie blijft wel toegankelijk. “Dit is een kleine ingreep, maar zal wel het comfort voor de fietsers gevoelig verhogen”, legt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) uit. “Borduren zijn immers vervelende obstakels op dagelijkse fietsroutes.”

Werfkraan in Mellestraat

De firma Lapeire plaatst in de Mellestraat ter hoogte van de R8 een werfkraan om private werken uit te voeren. Het gaat over dakwerken die aanvankelijk in november zouden plaatsvinden, maar door het slechte weer werden uitgesteld. Hierdoor zal de Mellestraat, tussen de R8 en de Steenstraat, onderbroken zijn van 12 tot 16 februari . Het verkeer wordt omgeleid via de Steenstraat. Het tweerichtingsfietspad blijft vrij. De aannemer voorziet de nodige signalisatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier