Opritten E40 langs kust gaan terug open

Redactie KW

Tussen Jabbeke en de Franse grens gaan de opritten van de E40 één na één terug open.

Ook de grensovergang in Oostduinkerke is sinds half tien vrijdag terug opengesteld. De opritten en de grensovergang waren sinds dinsdag afgesloten ten gevolge van een stakingsactie in de haven van Calais. De laatste gestrande chauffeurs kunnen sinds vrijdagochtend hun tocht voortzetten.

Door een staking van de havenarbeiders in het Noord-Franse Calais moesten vrachtwagen op de E40 gestockeerd worden. Die file dikte zelfs aan tot over de Belgische grens, tot in Veurne.

Opritten E40 langs kust gaan terug open

Donderdag kwam er toch schot in de zaak waardoor de files geleidelijk aan oplosten, en sinds vrijdag is de E40 terug volledig open. “700 vrachwagenchauffeurs worden onder begeleiding van de politie van de zones Spoorkin en Westkust naar Frankrijk gestuurd”, duidt provinciegouverneur Carl Decaluwé die zich vrijdagochtend van de situatie ging vergewissen in Veurne.

Ook het gemeentelijk noodplan in Veurne wordt terug opgeheven. Dat ging donderdagmiddag van kracht. “Het plan heeft goed gewerkt. We hebben toiletten en watervoorzieningen geplaatst en brachten gestrande chauffeurs met shuttlediensten naar winkels waar ze inkopen konden doen”, aldus Peter Roose, burgemeester van Veurne.

Donderdag was die nogal misnoegd over het verloop van de actie. “We zullen samen met de gouverneur kijken hoe we in de toekomst ons nog beter kunnen wapenen. We zullen het noodplan bijsturen waar nodig”, beloofde Roose.

Tegen de middag zou Veurne en de volledige Westkust terug vlot bereikbaar moeten zijn voor iedereen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier