Oplossing voor weeswegen concreet in zicht

Redactie KW

Deze zomer worden de nog restende provinciewegen overgedragen naar het Vlaams Gewest. De wegen worden door Vlaanderen in goede staat gebracht en daarna overgedragen naar de gemeenten, als die dat wensen. De overige wegen blijven dan eigendom van het Vlaams Gewest. Hiermee komt er hopelijk ook een einde aan de discussie over een stuk van de N391a in Avelgem, één van deze weeswegen.

Eind 2008 sloten de provincies en de Vlaamse overheid een protocol om de provinciewegen over te dragen. De provincies zouden de wegen van lokaal belang proberen over te dragen naar de gemeenten. “Om de provincie de mogelijkheid te geven de wegen vóór de overdracht in goede staat te stellen, nam Vlaanderen per over te dragen weg schulden van de provincie over”, verduidelijkt Bert Maertens. Indien er geen akkoord werd gesloten tussen de provincie en de gemeente voor 1 januari 2012, zouden deze wegen worden overgedragen naar Vlaanderen, mits de provincie het bedrag aan schuldovername, dat nog niet was gebruikt voor verbeteringswerken aan de betrokken wegen, had teruggestort.

“De provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen weigeren nu deze middelen terug te betalen. Enkel de Provincie Antwerpen is tot hiertoe gedeeltelijk met geld over de brug gekomen. Hierdoor sleepte de discussie jaren aan. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt heel duidelijk bij de betrokken provincies die weigeren het akkoord na te komen.”

Provincies verantwoordelijk, Vlaanderen handelt

Desalniettemin wil minister Weyts, die het dossier erfde van zijn voorganger, zo snel mogelijk een oplossing vinden voor deze weeswegen. “De nodige ministeriële besluiten voor de overname van deze wegen zullen deze zomer getekend kunnen worden. Wanneer de betrokken gemeente weigert de weg over te nemen, wordt dit een gewestweg”, legt Bert Maertens uit. In West Vlaanderen zijn dat delen van de N309 in Brugge en Zedelgem, N369 in Ieper en N391a in Avelgem.

Gewest neemt nu al zijn verantwoordelijkheid

In de provincie West-Vlaanderen bleef de provincie verantwoordelijk voor het onderhoud van deze wegen. Deze zijn nu vaak in slechte staat.

Hoewel deze weeswegen momenteel niet overgedragen zijn naar het Vlaams Gewest, onderhoudt het deze wel. “Het goede beheer van de weeswegen is voor de minister veel belangrijker dan financiële discussies met de provincies, hoe betreurenswaardig ook de houding van sommige provincies is”, zo besluit Bert Maertens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier