Openbare verlichting gedoofd van middernacht tot vijf uur

17/06/16 om 09:49 - Bijgewerkt om 10:17

Op de Kuurnse gemeenteraad kwam het tot enige discussie rond het nachtelijk uitdoven van de openbare verlichting. Toch werd het plan goedgekeurd.

Openbare verlichting gedoofd van middernacht tot vijf uur

© Archief

Raadslid André Vandenheede (Heerlijk Kuurne) formuleerde enkele bedenkingen. " Wie beslist tot uitdoving, op welke datum gaat dit in? Waar wordt de verlichting gedoofd en waarom niet zeven dagen op zeven in plaats van vier op zeven?" Er kwamen ook opmerkingen omtrent de veiligheid voor de burger, de bereikbaarheid door de hulpdiensten en de evaluatie van het project.

Schepen Francis Watteeuw (Sp.a) legde uit en weerlegde concreet. " Het doel is voorkomen van black-outs, besparen op de werkingskosten en heel belangrijk minder energieverbruik. Kuurne reduceert de CO2 uitstoot om de doelstellingen van de burgemeester convenant met 20% minder CO2 tegen 2020 te halen. Ook de buurgemeenten zijn hiermee begonnen. Uit wetenschappelijk onderzoek en uit de ervaringen van de buurgemeenten weten we dat het doven van de OV geen effect heeft op de verkeersveiligheid of andere vormen van veiligheid, zoals inbraken."

"De adviezen van politie, brandweer, noodcentrale 112, milieuraad, verkeerscommissie waren positief", ging Watteeuw verder. "Er waren wel opmerkingen omtrent het sensibiliseren van de bewoners rond duidelijke huisnummers en straatnaambordjes. Het project moet ingaan naar het einde van 2016 toe. We deden recent al inspanningen met dimbare openbare verlichting langs nieuwe straten. Met het uitdoven sparen we in Kuurne 16% uit op de totale OV of per jaar een kleine 25000 euro. 143796 KWh betekent 33,4 ton CO2 per jaar. "

Uitdoofproject in Kuurne

Van maandag tot en met donderdagnacht wordt het openbaar verlichtingsnet gedoofd tussen middernacht en 5 uur. De doorgangsstraten en de centrumstraten blijven verlicht. In alle wijken zijn er verlichte straten in de nabijheid. Het sportpark, de parkings Vlaskouter en Damier en de industriezone met haar toegangswegen blijven verlicht.

(JPDK)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!