Opdeling blauwe zone en betalende zone niet evident: “Verwarrend voor toeristen”

Claudine Lagrou heeft een genuanceerde mening: "Dit is één straat. Waarom dan niet eenzelfde regel?" (Foto FD)
Redactie KW

In de Koningin Elisabethlaan en ook in de Komvest zijn de meningen over het parkeersysteem verdeeld. Aan de kant met de oneven huisnummers is er een blauwe zone waar auto’s maximum vier uren mogen blijven staan. Sommige bewoners trekken er zich niets van aan, maar toch is niet iedereen even tevreden.

‘Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Parkeren

Neeltje Jacobs is zaakvoerster van het Italiaans restaurant Ventura, dat gelegen is aan de betalende kant. Zij waarschuwt haar klanten met een bericht aan de deur. “Ik verlies geen klanten omdat ik ze naar de overkant van de straat stuur. Daar mogen ze langer staan dan hier voor de deur. Voor hen is het wel vervelend, zeker voor de oudere klanten, maar als ik er meer uitleg over geef doen ze het wel. Grote problemen zijn er hier dus niet.”

Niet eerlijk

In die blauwe zone mogen mensen hun auto voor maximum vier uur laten staan. Dat is het dubbele van de toegestane parkeertijd in de betalende zone. Ook al zijn de plaatsen beperkt, toch zijn de bewoners overwegend tevreden. “Er moet niet per se iets veranderen. Mensen kunnen hun auto hier niet eeuwig laten staan en als er hier geen plaats is, kijk ik in de aanpalende straten”, zegt Victor Pieters, één van de bewoners.

Maar ook niet iedereen die aan de kant blauwe zone woont vindt het een eerlijk systeem. “Ik rij zelf niet met de auto en ben ook niet van plan dat te doen, maar ik begrijp wel de frustratie aan de overkant”, zegt Claudine Lagrou wanneer ze op het punt staat om haar hond uit te laten.

“Tenslotte is dit eenzelfde straat, dus ik begrijp niet waarom er niet eenzelfde regel kan zijn. Ook voor toeristen is dit heel verwarrend. Regelmatig kom ik wel iemand tegen die me dan vraagt hoe er hier moet worden geparkeerd.”

En dat het verwarrend is blijkt ook wanneer de Nederlandse Marijke Malefijt haar auto parkeert aan de Komvest en zelf ook voorbijgangers aanspreekt.

“Het is wel stom dat je aan de overkant maar twee uren mag blijven staan en hier vier uren. Ofwel moeten ze voor een blauwe zone zorgen aan de overkant, ofwel moeten ze hier ook betaalautomaten zetten. Maar volgens mij kan dit nooit goed aflopen.”

(FD)