Oostende wil nieuwe randparkings aan ‘t Bosje en Maritiem Instituut

De stad voorziet een randparking op en onder de huidige parking van het Maritiem Instituut Mercator. © HH
Redactie KW

Oostende schrijft twee concessies uit om randparkings te realiseren op de parking voor het Maritiem Instituut Mercator en aansluitend op de bestaande randparking aan ‘t Bosje. De stad wil zo in totaal 600 tot 900 extra plaatsen realiseren.

Opvallend is dat er een digitaal reserveringssysteem met sensoren moet komen, zodat je je parkeerplaats vanop afstand kan reserveren en zeker bent van een parkeerplaats als je in Oostende aankomt. “Zo vermijden we dat mensen rondrijden”, legt burgemeester Johan Vande Lanotte uit.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Grond- en Bouwbeleid lanceert nu de twee bestekken om tot een concessieovereenkomst van minstens 33 en maximum 50 jaar te komen. Privéfirma’s kunnen zich kandidaat stellen om de parkings te ontwerpen, te bouwen en uit te baten. “De tarieven moeten wel bepaald worden in overleg met de stad“, aldus Vande Lanotte.

‘t Bosje

De parking aansluitend op die aan het Maria-Hendrikapark komt op een terrein van Defensie – behorend tot de Kazerne Bootsman Jonsen – dat de stad mag gebruiken en later kopen. “Er kunnen een goeie 200 tot 300 plaatsen komen”, zegt de burgemeester. “Extra bovengrondse bouwlagen mogen er niet komen, eventueel wel een type hellingbaan. De uitbreiding kan ook ondergronds gebeuren. De fietsuitleendienst die zich nu al op die randparking bevindt, moet er een plaats krijgen.”

Mercatorlaan

De tweede randparking komt op de parking van het Maritiem Instituut aan de Mercatorlaan. “Bovengronds zijn er nu een 100-tal plaatsen, maar dat kunnen er 150 worden. Ondergronds kunnen er twee verdiepingen komen met elk 200 plaatsen. Dat betekent een stijging van 400 tot 450 plaatsen“, zegt Johan Vande Lanotte.

De tarieven moeten aantrekkelijk zijn, maar mogen variëren tussen gewone weekdagen en weekends en vakantiedagen. Het zou dus best kunnen dat de parkings op weekdagen buiten het seizoen gratis zijn. Kandidaten kunnen zich melden tegen 17 oktober, zodat de nieuwe bestuursploeg ermee verder kan. De selectie- en toewijzingsprocedure kan tegen de zomer van 2019 afgerond zijn.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier