Oostende: “Verkeerssituatie aan scholen onhoudbaar”

Redactie KW

Aan de Oostendse scholen gaat het afzetten en ophalen van de kinderen door ouders en grootouders van kwaad naar erger, tot grote ergernis van de buurtbewoners en andere ouders en grootouders. Dat zegt SP.A-gemeenteraadslid Karel Labens. “De veiligheid van onze schoolgaande kinderen is het belangrijkste.”

“De laatste weken en maanden kreeg ik meer en meer e-mails van ongeruste ouders en grootouders. Niet alleen van hen maar ook van buurtbewoners”, zegt Karel Labens. “Daarom trok ik zelf op onderzoek. De taferelen die ik aan onze scholen in Oostende zag zijn te erg voor woorden. Ouders en grootouders parkeren zich op het voetpad, voor garages, in het midden van de straat, parkeren zich dubbel… Er is zelfs nu en dan eens ruzie tussen de automobilisten en voetgangers omwille van de veiligheid.”

Chaos

“De schoolgaande kinderen moeten tussen de wagens slalommen om toch veilig aan de schoolpoort te geraken. Zo kan het niet verder, want daar komen ongelukken van. Er wordt enorm veel aandacht besteed aan het weghouden van zwaar vrachtverkeer in de buurt van de scholen. Waarom dan niet aan de veiligheid van onze kinderen? Het stoot me erg tegen de borst dat de veiligheid geen absolute prioriteit is voor de ouders en de grootouders die de kinderen naar school brengen.”

“Ik ging zelf een kijkje nemen op de Konterdam, in de Sint-Lodewijksschool en ook bij de Morootjes op de Vuurtorenwijk en bij Pegasus op de Steensedijk. Het is duidelijk dat er veel strenger zal moeten opgetreden worden. Ik herinner me dat het een achttal jaar geleden aan de Sint-Lodewijksschool ook zo’n chaos was. Toen werden er preventief wijkagenten ingezet om de situatie te verbeteren om de mensen te waarschuwen en ze er op te wijzen dat de veiligheid van de kinderen voorop staat. De eerste drie weken werden geen boetes uitgedeeld, na drie weken werd er wel geverbaliseerd. Ik ben geen voorstander van boetes maar als het niet anders kan…”

“We spreken de ouders elke dag aan, maar ze luisteren gewoon niet”

Schoolstraat

“Er is nochtans de mogelijkheid om in Oostende een schoolstraat aan te vragen. Daarbij wordt de straat bij het openen en het sluiten van de school twee keer per dag afgezet met hekkens. Er is dan geen enkel verkeer mogelijk in de straat. Tot mijn verbazing merkte ik dat geen enkele school een aanvraag deed. Nochtans lijkt me dat een ideale oplossing. Het probleem kan dan misschien verplaatst worden maar de kinderen zijn dan op zijn minst al veiliger bij het in- en uitgaan van de school. Natuurlijk moet er bij de aanvraag wel een goedkeuring zijn van tweederde van de straat, maar dat lijkt me geen probleem te kunnen vormen, aangezien iedereen een veilige straat wil en ook de buurtbewoners er last van hebben”, besluit Karel Labens.

Paaltjes op de stoep

Karel Labens en Freddy Dugardein. De politie voert geregeld controles uit aan de school. Zelfs dan nog waagden ouders zich aan onreglementair parkeren. (Foto JRO)
Karel Labens en Freddy Dugardein. De politie voert geregeld controles uit aan de school. Zelfs dan nog waagden ouders zich aan onreglementair parkeren. (Foto JRO)

Freddy Dugardein (54) woont in de Zandvoordestraat, niet ver van de Sint-Lodewijksschool. Zijn dochtertje van vijf gaat er naar school en zit in de derde kleuterklas. “De ingang van de kleuterklassen is in de Sint-Jorisstraat. Elke morgen breng ik mijn dochtertje naar school en ga haar ‘s middags en ‘s avonds terug ophalen”, legt Freddy uit. “De ergste taferelen zie je meestal ‘s morgens vroeg als de ouders nog net op tijd hun kleuter moeten afzetten en dan ‘s avonds na schooltijd. Ook op woensdagmiddag is het niet om aan te zien. Ze zetten dan hun wagen tegen de muur op de stoep, zelfs op het zebrapad. Het is er ronduit gevaarlijk. We moeten met onze kinderen op straat lopen om tot aan de school te geraken.”

“Als het regent is het nog erger, want ouders willen dan niet met hun kind door de regen en zetten dan de wagen pal voor de poort in het midden van de straat. Het gebeurt zelfs dat je met je wagen gewoon niet meer door de straat kan rijden. De leerkrachten moeten er dikwijls zelf nog het verkeer regelen. Zelf heb ik al enkele mails gestuurd naar de burgemeester met foto’s om te vragen of er een mogelijkheid bestaat om er eventueel paaltjes te zetten. Ik kreeg als antwoord dat mijn vraag doorgestuurd zal worden aan de verkeerspolitie. Volgens mij haalt dat niets uit want het probleem blijft. Als de situatie niet snel veranderd gaan er nog zware ongelukken gebeuren. Volgens mij is de oplossing dat ze paaltjes op de stoep zetten en dat er meer controles uitgevoerd worden. Veiligheid gaat toch boven alles, niet?”

Eenrichtingsverkeer

Directeur Alexandra Vercruysse. (Foto JRO)
Directeur Alexandra Vercruysse. (Foto JRO)

Ook directeur van de Sint-Lodewijksschool, Alexandra Vercruysse erkent het probleem. “Het probleem doet zich voor aan alle scholen en volgens mij niet alleen in Oostende”, zegt ze. “We hebben al briefjes mee gegeven met de ouders, spreken er hen regelmatig over aan maar helpen doet het niet echt. Het gaat dan even goed maar de mensen vergeten snel weer dat ze niet mogen parkeren waar het niet mag. Een optie zou misschien zijn om het korte stukje tussen de Sint-Jorisstraat en de Kerklaan in de Guido Gezellestraat eenrichtingsverkeer te maken. Op die manier zouden de wagens komende uit de Sint-Jorisstraat de lus moeten maken om zo in de Nieuwelangestraat terecht te komen. We hebben al de optie schoolstraat overwogen, maar volgens mij verleggen we zo alleen maar het probleem. We willen het echter wel bespreekbaar maken.”

Ook leerkracht van het zesde leerjaar, die gemachtigd opzichter is, spreekt de ouders elke dag aan. “Ze luisteren gewoon niet naar wat ik te zeggen heb. Ik ben blij dat er nu eindelijk iets aan zal worden gedaan want op een dag gebeuren hier zware ongelukken en wie krijgt dan de schuld?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier