Oostende maakt speel- en leefstraten mogelijk

Redactie KW

De gemeenteraad van Oostende bespreekt volgende vrijdag een reglement voor het invoeren van speel- en leefstraten vanaf 2016.

Bewoners kunnen een aanvraag indienen voor een speelstraat of voor een leefstraat. Voor de inrichting van speelstraten mikt de stad op de paasvakantie, de zomervakantie en de maand september. De leefstraten zijn mogelijk in de maanden mei, juni, juli, augustus en september. Voor beide soorten is een reglement opgemaakt dat op vrijdag 20 november aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Een speelstraat is een straat die op bepaalde dagen en voor een bepaalde tijdsduur afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer. “Zo krijgen de kinderen de mogelijkheid om veilig en ongehinderd op straat te spelen. We willen bewoners en straten waar veel kinderen wonen, stimuleren om toelating te vragen voor een speelstraat. Dit zal kunnen in paas- en zomervakantie en de maand september”, aldus schepen Jean Vandecasteele. Alleen bestuurders van motorvoertuigen die in de straat wonen of er een garage hebben, voertuigen van hulpdiensten en fietsers mogen stapvoets en heel voorzichtig in de speelstraat rijden. Alle bestuurders dienen voorrang te verlenen aan de spelende kinderen en moeten stoppen als dat nodig is. Een speelstraat kan van 14 tot 20 uur.

Leefstraat

“Met de inrichting van een leefstraat kunnen bewoners kiezen om hun straat tijdelijk autovrij, autoluw en parkeervrij te maken. Op die manier komt in een leefstraat ruimte vrij voor groen, ontmoeting en samenleven. We willen deze inrichting van leefstraten mogelijk maken op gedurende de maanden mei, juni, juli, augustus en september”, verduidelijkt schepen Vandecasteele. Een leefstraat kan worden ingericht voor minimum één maand en maximum twee maanden. De bepalingen van een leefstraat gelden 24/24. In een leefstraat kan worden gekozen voor een andere straatinrichting zoals meer groen, straatmeubilair, speelinfrastructuur …

Peter en meter

Zowel voor een speelstraat als een leefstraat moeten minstens drie bewoners zich engageren als peter of meter. Ze zijn enkel mogelijk in straten die in een wijk met woonkarakter liggen, waar geen belangrijk doorgaand verkeer of openbaar vervoer is en als de bereikbaarheid van de omliggende straten niet in het gedrang komt. In een speelstraat moet de maximumsnelheid 50 km per uur zijn, in een leefstraat 30 km per uur. Met de inrichting van een speelstraat moeten minstens 67% van de bewoners akkoord gaan, met een leefstraat moeten alle bewoners akkoord gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier