Ook Vleteren dooft ‘s nachts voortaan alle openbare verlichting, ook langs N8

Redactie KW

Dat werd maandagavond beslist op de gemeenteraad.

“Vleteren is gespaard gebleven van het afschakelplan, maar toch willen we solidair zijn met de andere gemeenten”, legde burgemeester Stephan Mourisse (LVP) maandag uit op de gemeenteraad. “Alle openbare verlichting wordt gedoofd van maandag tot donderdag van 23 tot 5 uur. In het weekend blijven de lichten wel branden. Na één jaar zullen we een evaluatie opmaken.”

In eerste instantie was ons voorstel om de lichten niet te doven op de N8 en de gewestwegen, maar buurgemeenten Lo-Reninge en Alveringem kiezen allebei voor een volledig doofprogramma. Wij zijn hen dan daarin gevolgd. Ik geef toe dat het een achteruitgang is op het vlak van veiligheid, maar er zijn veel redenen om wel te doven. De elektriciteitsschaarste, zuiniger omspringen met energie, daling van CO2-uitstoot, minder lichtvervuiling… Bovendien levert het doven van de openbare verlichting elk jaar een besparing op van 15.000 euro.”

Het doven zal dus geleidelijk gebeuren per groep van straten. Tegen oktober zullen alle aanpassingswerken afgerond zijn en zullen de lichten doven.

Oppositiepartij CD&V vroeg om te onderzoeken of de lichten konden doven op andere uren. “De grootste werkgever in de streek is Picanol in Ieper en veel mensen vertrekken ‘s morgens voor 5 uur voor de vroege shift“, aldus fractieleider Guido Berten. “Daarom vragen we om te onderzoeken of de lichten niet kunnen doven van 22 tot 4 uur.” Burgemeester Mourisse beloofde dat aan te kaarten.

(JL – foto RVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier