Ondernemers Lo-Reninge engageren zich voor verkeersveiligheid

Redactie KW

Veertien ondernemers ondertekenden op initiatief van het stadsbestuur een charter waarmee ze zich engageren om de verkeersleefbaarheid in de dorpskernen te verbeteren.

Schoolkinderen ontwierpen borden om bestuurders aan te manen traag te rijden.

“We ondervinden dat het drukke verkeer dag na dag toeneemt”, zegt burgemeester Lode Morlion. “Niet alleen het aantal voertuigen stijgt, maar ook de grootte van de transporten is de afgelopen jaren fors toegenomen. Denken we maar aan de oogstmachines, mesttransporten, voeders in bulk, landbouwverkeer, toeleveranciers naar lokale bedrijven en niet te vergeten de pakjesdiensten.”

“Burgers hebben soms schrik, voelen zich onveilig en niet echt op hun gemak”, aldus burgemeester Morlion. “De ouders van schoolgaande kinderen ervaren dit gevoel zonder meer. Uit metingen en snelheidscontroles blijkt dat de zone dertig ter hoogte van de scholen door heel wat weggebruikers niet of nauwelijks wordt gerespecteerd.”

“Daarbovenop zijn de dorpskernen van Lo, Reninge, Pollinkhove en Noordschote bijzonder kwetsbaar”, voegt burgemeester Morlion er nog aan toe. “Lo en Reninge zijn beschermd als respectievelijk stads- en dorpsgezicht, met als gevolg dat wegdek heraangelegd werd met kasseien. Extra lawaaihinder is hier het bijkomend gevolg.”

Het stadsbestuur gelooft in een positieve aanpak door te sensibiliseren en te informeren in plaats van het installeren van flitspalen en repressief op te treden.

Ondernemers Lo-Reninge engageren zich voor verkeersveiligheid

“Van daaruit groeide de idee om in de eerste plaats de medewerking te vragen van lokale ondernemers uit de transport- en loonwerkerssector”, zegt burgemeester Lode Morlion. “Veertien ondernemers ondertekenden nu met de stad een charter om gezamenlijk actie te ondernemen en op die manier de verkeersleefbaarheid en -veiligheid te verbeteren.”

De veertien bedrijven die het charter ondertekenden, zijn Leuridan Transport, Voeders Nollet, Jules Destrooper, Brandstoffen Castelein, Vervoer Ivan Cailliau, Pluimvee Ivan Samyn, Voeders Debaeke, Transport Patrick Cailliau, Voeders Sicagra, Loonwerk Matthias Decroos, Loonwerk Gilbert Snick, Juliaan Devloo, Joost Vermeersch en Joris Van Eecke. In het charter wordt onder meer gevraagd om de verkeersregels te respecteren. Ze engageren zich ook om de snelheid in de bebouwde kom te matigen en 20km/u trager te rijden dan wettelijk toegestaan.

Ook de vrije basisscholen van Lo-Reninge werden bij het project betrokken. Leerlingen konden een tekening met slogan maken waaruit er een aantal werden geselecteerd om zes verkeersborden te maken die aan de ingang van de drie scholen komen. De kinderen krijgen ook elk een fietslichtje met het logo van de stad. De schoolkinderen maakten ook samen met de lokale politie een flyer die de politie zal gebruiken om de weggebruiker te wijzen op een correct rijgedrag.

Maar ook het stadsbestuur engageert zich via het charter. Zo worden alle voertuigen van de stad uitgerust om handenvrij te bellen en wordt verkeerseducatie op school gepromoot.

“Dit charter is geen eindpunt, maar moet de aanzet zijn om anderen te overtuigen dit voorbeeld te volgen”, besluit burgemeester Lode Morlion. “Maar we mogen niet naïef blijven. Geduld zullen we hebben, maar nu al is met de lokale politie afgesproken om regelmatig controles te houden. Op termijn zullen hardleerse weggebruikers in ieder geval en op enig moment worden terechtgewezen. Geduld kent ook haar grenzen.”

(KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier