Officiële opening Leiebrug in Wervik

Redactie KW

Het is vandaag niet alleen een topdag voor onze kust. In Wervik was het deze voormiddag groot feest met de officiële opening van de nieuwe Leiebrug. Met voor iedereen gratis drank en gratis frieten in een puntzak. In de namiddag kwam dan de grensoverschrijdende Tabaksstoet voorbij met start aan het Nationaal Tabaksmuseum en aankomst in Wervicq-Sud. Om 18 uur gaat de brug dan open voor alle verkeer.

De Wervikanen zijn fier en trots op hun brug. Van de afbraak van de oude betonnen Leiebrug halfweg januari en het begin februari installeren van de nieuwe stalen brug tussen Wervik en Wervicq-Sud was er geen doorgang. De werken gingen vlot. Om het eens te vergelijken met de tijd van toen: de officiële opening van de vorige brug was begin september 1955 en de werken startten toen twee jaar eerder.

Officiële opening Leiebrug in Wervik

De brugdek is 72 meter lang, vijftien meter breed en in de mastodont is 400 ton staal verwerkt. Op de Vlaamse oever gaat het om een investering van 14,4 miljoen euro, de nieuwe brug van 2,4 miljoen inbegrepen. De Leiebrug moest worden afgebroken, omdat er geen vrije hoogte van zeven meter was. Er komt scheepvaart met een grotere tonnage en met drie lagen containers tot 4.500 ton. Al is dat alvast nog niet voor morgen want eerst moet er tussen Cambrai en Compiègne een nieuw kanaal komen…

Officiële opening Leiebrug in Wervik

De organisatie was in handen van de nv Waterwegen en Zeekanaal dat ook de dranken en frieten betaalde. Belleman Nick Bellemans had zijn grote bel en luide stem mee. “Badgasten en toeristen van ons prachtig Wervik hoeft u niets te missen”, liet hij horen.

Officiële opening Leiebrug in Wervik

“Dag op dag in 1940 werd door een Brits detachement een vorige brug op deze plaats opgeblazen”, dook burgemeester Youro Casier de geschiedenis in. Al sinds 1994 is er sprake van een nieuwe Leiebrug. “Zes Vlaamse ministers en drie burgemeesters ver is het eindelijk zover”, aldus Youro Casier.

(EDW – MVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier