OCMW Kortrijk vervoert oudere en minder mobiele mensen met riksja

Ook Iris Desmet rijdt rond met de riksja. © JVGK
Redactie KW

Vanaf is OCMW Kortrijk een proefproject met elektrische fietstaxi’s gestart. Die zullen op maandag ingezet worden.

Op die dag is er namelijk markt in Kortrijk. Oudere of minder mobiele mensen zullen gebruik kunnen maken van de riksja om van en naar de markt te rijden. “De riskja’s zullen het traject station-markt doen”, stelt OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A). “De fietstaxi zal ook aan de bushaltes langs dit traject stoppen om mensen op te pikken of af te zetten.”

Fietslessen

De komende weken, tot het weer het toelaat, zullen er twee fietstaxi’s rondrijden op maandagvoormiddag. Die worden bestuurd door vrijwilligers. Een van hen is Jean-Pierre Catteeuw. “Ik ben enkele jaren met brugpensioen en fietsen is mijn grote hobby”, zegt hij. “Ik geef bijvoorbeeld fietsles bij Mobiel. Nu engageer ik me om met een fietstaxi te rijden. Mijn eerste ervaring is positief, al is het wennen. Vooral in de bochten voelt het een beetje stug aan. Maar ik denk dat, als er iemand in zit, dit beter zal zijn.”

De riksja zijn overdekt en er zijn dekentjes aanwezig.
De riksja zijn overdekt en er zijn dekentjes aanwezig.© JVGK

Vanaf de lente 2018 zullen de twee riksja’s, die samen 15.000 euro hebben gekost, voor algemeen personenvervoer in de binnenstad worden ingezet. “Dan kunnen we mensen naar de winkel, apotheker… brengen”, aldus nog de OCMW-voorzitter, die nog meegaf dat het concept taxicheques wordt uitgebreid. “Zo’n cheque heeft een waarde van 5 euro, maar de gebruiker betaalt daar veel minder voor. Tot slot werken we aan een vervoersplan tussen de deelgemeenten: De Lijn heeft daar de voorbije jaren serieus geknipt in het aanbod en die leemte willen we helpen opvullen.” (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier