Nu ook groen licht van provincie voor aanpak stationsbuurt Diksmuide

Redactie KW

De deputatie van de provincie West-Vlaanderen heeft zijn goedkeuring verleend aan het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Stationsbuurt.

Dat omvat het gebied rond het park, de aansluitende bebouwing langs de Laure Fredericqlaan, de stationsomgeving en delen van de Stationsstraat, de Montanusstraat, de Vredestraat en de Maria Doolaeghestraat. Met het plan, dat begin dit jaar ook al door de Diksmuidse gemeenteraad werd goedgekeurd, wil het stadsbestuur de aantrekkingskracht van de stationsbuurt vergroten en de relatie tussen station en stad versterken. Zo worden een aantal panden in de Stationsstraat en de Bortierlaan omwille van hun beeldversterkende waarde behouden en indien nodig gerenoveerd, maar wordt er ook ruimte geschapen voor nieuwe bouwprojecten. Het RUP bakent daarnaast projectzones voor inbreiding af, onder meer op de site Patersvat, De Lijn en het zwembad.

Eerder al had Stad Diksmuide het RUP aangepast om aan de verzuchtingen van deze bewoners tegemoet te komen

De beslissing van de deputatie is een streep door de rekening van een werkgroep van onwonenden, die vrezen dat de uitvoering van het RUP de komst van hoogbouw in hun buurt met zich zal meebrengen. Eerder al had Stad Diksmuide het RUP aangepast om aan de verzuchtingen van deze bewoners tegemoet te komen, maar die wijzigingen gingen voor de werkgroep niet ver genoeg. Dreigden zij er tot voor kort nog mee om procedurefouten in te roepen en zo het dossier te blokkeren, het fiat van de deputatie betekent dat enkel de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar het dossier nog kan blokkeren door beroep aan te tekenen bij de Vlaamse regering.

Als dat niet gebeurt, zal het RUP wellicht begin september al van kracht zijn, laat schepen voor Ruimtelijke Ordening Bieke Moerman (SP.A-Open) weten.

(TVDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier