NMBS-topman Jo Cornu: “Spookthalys vanuit Oostende onverantwoord”

Redactie KW

“De Thalysverbinding Oostende-Parijs is vanuit economisch oogpunt inderdaad onverantwoord.” Dat antwoordde NMBS-topman Jo Cornu woensdag in de Kamercommissie Infrastructuur tijdens een hoorzitting over het nieuwe vervoersplan op een vraag van Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD).

Het liberale Kamerlid wilde aantonen dat er sommige verbindingen werden geschrapt, terwijl sommige dure lijnen blijven bestaan. Ze maakt de vergelijking binnen West-Vlaanderen als voorbeeld. “Terwijl er minder rechtstreekse treinen zijn, die reizigers van Poperinge over Kortrijk naar Brussel brengen, rijdt er nog steeds dagelijks een Thalys vanuit Oostende over Brussel tot Parijs, die slechts een bezettingsgraad kent van 7 procent en jaarlijks ongeveer 2 miljoen euro kost aan de belastingbetaler. Dat is onaanvaardbaar”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, die tevreden is dat de CEO van de NMBS haar mening deelt.

NMBS-topman Jo Cornu:

Jo Cornu gaf deze voormiddag tekst en uitleg in de Kamercommissie Infrastructuur.
© BELGA

Op de vraag of er andere aanpassingen mogelijk zijn aan de nieuwe dienstregeling antwoordde Jo Cornu dat er heel wat beperkingen zijn: de beschikbaarheid van de rijpaden, de kostprijs van iedere aanpassing, de gevolgen voor andere lijnen, enzovoort. Hij gaf wel mee dat er sinds de inwerkingtreding van het nieuwe vervoersplan op 40 treinen al extra capaciteit werd voorzien.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier