NMBS-parking aan station van Waregem wordt betalend

Tom Van Houtte

En wel vanaf maandag 3 oktober. Het nieuws kwam dinsdagavond ter sprake tijdens de gemeenteraad in Waregem en werd ons bevestigd door de NMBS zelf.

Volgens NMBS-cijfers telt de grote parking achter het station 400 plaatsen en die zijn, zeker op werkdagen, bijna steevast volzet. “Niet alleen pendelaars maken er gebruik van, ook leerlingen van scholen in de buurt”, klinkt het bij de NMBS, dat de treinreizigers met een abonnement wil bevoordelen. “Zij zullen ook een abonnement kunnen kopen voor de parking dat niet duurder zal uitvallen dan 1,50 euro per dag. Voor wie er slechts occasioneel gebruik van maakt, is de richtprijs 6,50 euro.

Fiets stallen blijft gratis

De fietsenstallingen blijven wel gratis. “Ik ga ervan uit dat mensen die niet veraf wonen nu sneller de fiets zullen nemen naar het station”, zegt de Waregemse schepen van Verkeer en Mobiliteit Kristof Chanterie (CD&V), die benadrukt dat hij slechts toeschouwer aan de zijlijn is. “We beseffen dat er geen ontsnappen is aan het betalend parkeren van de NMBS, dat op hun stationsparkings in grotere steden al van kracht is. De treinmaatschappij is eigenaar van de parkeerhaven en kan dus haar wil doordrijven.”

Oppositiepartij SP.A is niet te spreken over deze nieuwe betaalparking. Mario Verhellen: “We krijgen zeker met extra parkeerdruk in de omliggende straten te maken.” Daar geldt blauwe zone met bewonerskaarten om pendelaars het stallen van hun wagen aan de straatzijde te beletten.

Installatie van slagbomen

De NMBS zal de komende maanden een of meerdere slagbomen plaatsen op de parking. “De treinmaatschappij zou beter haar energie en centen spenderen aan het toegankelijker maken van het station en de perrons, vooral voor andersvaliden“, vindt oppositielid Verhellen nog. “Als ze haar plannen doordrijft, vinden wij dat de stad een compensatieregeling moet bedingen zodat parkeren aan het station gratis blijft voor de reizigers en de buurt.”

“Dat is geen optie”, stelt schepen Chanterie, “omdat de NMBS overal uniforme tarieven wil hanteren en Waregem een nog grotere fileproblematiek zou krijgen, zeker als men op stationsparkings in andere steden en gemeenten wel moet betalen. Voor de Waregemse treinreizigers kunnen we misschien ook een gesubsidieerde fietslease-regeling uitwerken, in samenwerking met de NMBS. Wij zullen hen daarover nog contacteren.”

(TVW-foto HDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier