Nieuwe West-Vlaamse schoolfietsroutekaarten alleen nog digitaal

© Benny Proot
Redactie KW

Het West-Vlaamse provinciebestuur lanceert dertig nieuwe schoolfietsroutekaarten, al zijn die voortaan enkel nog online te raadplegen en downloaden. Dat kan via schoolfietsroutekaart.be.

Volgens gedeputeerde voor Mobiliteit en Weginfrastructuur Franky De Block (SP.A) biedt een digitale versie een aantal voordelen. “Zo is het mogelijk om sneller updates te doen en de kaarten permanent aan te passen. Ook kan de gebruiker inzoomen tot op het gewenste niveau, dankzij de integratie met Google Streetview”, zegt hij.

Naast de meest aangewezen fietsroutes kunnen leerlingen ook de bus- en tramlijnen en hun haltes raadplegen. De applicatie is gratis en wordt automatisch aangepast voor optimaal gebruik op zowel desktop, laptop als smartphone. “Wie wil, kan de kaarten ook zelf afprinten. Op de afdruk lijsten we enkele tips op, onder andere over openstaande portieren of de dode hoek bij vrachtwagens. Ook enkele nuttige plaatsen zoals het sportterrein, de bibliotheek of het gemeentehuis staan op de kaarten vermeld.”

Nieuwe kaart voor Brugge

Voor Brugge werd een nieuwe schoolfietsroutekaart gemaakt. De kaarten van Avelgem, Blankenberge, Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Tielt, Torhout en Waregem werden herwerkt. “Liefst 85 procent van onze leerlingen woont buiten de stadswallen en komt met de fiets naar school”, zegt Marc Beuten, afscheidnemend directeur van GO! Middenschool Brugge-centrum.

Toch zou het aantal jongeren dat met de tweewieler naar school trekt volgens De Block stagneren. “Daarom richten we ons met de kaarten vooral naar de scholieren van de eerste graad secundair onderwijs. Zij hebben net de overstap gemaakt naar het middelbaar onderwijs en gaan in veel gevallen voor het eerst met de fiets naar school. Voor ons een belangrijk element om met onze kaarten het gebruik van de fiets aan te moedigen”, aldus de gedeputeerde.

(SVV – Foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier