Nieuwe verkeerssituatie ‘t Zand zorgt voor verwarring

Links? Rechts? Rechtdoor? Verboden doorgang? Voor vele automobilisten en fietsers is het wennen aan de nieuwe verkeerssituatie op en rond 't Zand. © TL
Redactie KW

Oei, en nu? Het is een vraag die heel wat automobilisten zich de afgelopen weken stelden in de buurt van het hernieuwde ‘t Zand in Brugge. De politie is op de hoogte van de aanpassingsproblemen en zet geregeld een agent in om alles in goeie banen te leiden.

Het is wennen voor de Bruggelingen. De nieuwe verkeerssituatie op en rond ‘t Zand in Brugge is nog niet voor iedereen helemaal duidelijk. De politie zet dagelijks mensen in om een oogje in het zeil te houden en te corrigeren waar nodig. Die agenten hebben de ondankbare taak om telkens tientallen bestuurders terug te fluiten. “Het is een combinatie van Bruggelingen die al dertig jaar dezelfde situatie gewoon zijn en op routine rijden en toeristen die hun gps die nog niet aangepast werd volgen”, zegt Alain Strubbe, diensthoofd Verkeer van de lokale politiezone. “Pas op, we zijn er momenteel om te sensibiliseren. Mensen die missen worden dus niet geverbaliseerd.”

Grote aanpassingen

De nieuwe situatie op ‘t Zand bracht ook voor het verkeer in Brugge grote aanpassingen met zich mee. Zo kan je met je wagen niet langer vanuit de Hauwerstraat op ‘t Zand geraken. En vanuit de Boeveriestraat rechtsaf draaien in de richting van het station is ook niet langer mogelijk. “De regel is in principe simpel: wie niet in West-Brugge moet zijn heeft er absoluut geen baat meer bij om de Smedenpoort nog door te rijden”, aldus Alain Strubbe.

De verkeersborden en de signalisatie werden al een tijdje aangebracht, maar voor heel wat automobilisten en fietsers is het nog niet helemaal klaar. En ook de politie merkte hier en daar nog ruimte voor verbetering op. “We zijn blij dat het bouwverlof voorbij is, want we gaven nog enkele opmerkingen aan de aannemer mee”, zegt Alain Strubbe. “Die is daar momenteel mee bezig. Zo’n zaken kunnen allemaal op een plan aangebracht worden, maar eenmaal in de praktijk moet dat toch nog allemaal even afgetoetst worden. We zitten momenteel dan ook nog in de evaluatiefase.”

Wat alleszins al afgeschaft werd, is de speciale toegangsweg richting centrum voor taxi’s. Daar reden namelijk teveel andere wagens ook door. Er werd dan ook beslist om die uitzondering voor de taxi’s op te heffen en momenteel staat er een rood blok op de weg in kwestie. “Dat wordt nu dus uitsluitend voor fietsers en bromfietsers die de binnenstad in willen”, aldus Strubbe.

Sensibiliserende boodschappen

Vanaf maandag zet de politie drie tekstkarren in om op verschillende locaties sensibiliserende boodschappen mee te geven rond de vernieuwde situatie. En ook bij het begin van het nieuwe schooljaar zal extra aandacht aan ‘t Zand besteed worden. “Dan komen er namelijk heel wat fietsers bij die daar zullen rijden. Maar voor hen wordt het allemaal aangenamer. In tegenstelling tot vroeger mogen zij namelijk over het ganse plein rijden.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier