Nieuwe sluis in Harelbeke officieel ingehuldigd

© (Foto LOO)
Redactie KW

De nieuwe sluis op de Leie in Harelbeke is zondagmiddag officieel ingehuldigd. Negentig genodigden mochten de sluis in en uit varen. Daarna konden twee maal 90 inwoners de tocht maken.

De sluis is gebouwd in het kader van het Europese binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen en werd midden maart al opengesteld voor het scheepvaartverkeer. Nu alle schepen vlot door de nieuwe sluis varen, was het tijd voor de officiële inhuldiging. “De Leiewerken maken deel uit van het Europees gesubsidieerd binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen. Met de realisatie van dit project wil de Vlaamse overheid van de binnenvaart een sterker alternatief maken voor het goederenvervoer op de weg.

Vlaanderen investeerde 100 miljoen euro in de Leiewerken in Harelbeke. Maar ook Europa gelooft daar in”, zegt gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv, Chris Danckaerts. “Waterwegen zijn een beetje een vergeten segment in de mobiliteit en hebben grote mogelijkheden met een grote capaciteit.”

https://www.youtube.com/watch?v=_nzZUTmtGLA

“Dit is na de opening van de Hoge Brug een volgende stap in de ingrijpende Leiewerken in onze stad. Het is opnieuw een historisch moment. Met het aanpassen van de waterwegen aan de noden van de dag – grote schepen met grote ladingen kunnen laten doorvaren – wordt er meeringezet op de waterwegen. Dit resulteert in meer waterbedrijvigheid, minder drukke wegen, meer veiligheid en schoner milieu”, duidt schepen van Openbare werken Patrick Claerhout (N-VA). “Voor onze stad was dit een uitgelezen kans om mee te gaan in dit verhaal en de stadskernvernieuwing op te starten. Het terug verbinden van ons centrum met de Leie, het aanleggen van een nieuw marktplein, verlaagde kades, nieuwe brug, de groenen ontwikkeling van het Moleneiland met een fietsers- en voetgangersbrug zullen zeker bijdragen tot een aantrekkelijker beeld van onze stad.” Nu alle schepen vlot door de sluis varen, is de afbraak van de tijdelijke sluis gestart.

(PVH – Foto LOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier