Nieuwe Ramskapellebruggen on hold tot duidelijk is wie wat betaalt

Redactie KW

Het is wel degelijk de bedoeling dat de Ramskapellebruggen worden herbouwd en er aansluitend een voetgangers- en fietserstunnel komt naar de Zeebrugse haven toe. Maar er zijn nog geen concrete afspraken over de verdeling van de kosten en daarom kan het project niet starten.

Dat deelde mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) onlangs mee in zijn antwoord op de vraag van Vlaams parlementslid Martine Fournier. (CD&V).

Weyts’ voorganger op mobiliteit Hilde Crevits had eerder al aangekondigd dat in het voorjaar van 2015 werken zouden starten om het veiliger fietsen naar de haven van Zeebrugge mogelijk te maken, maar daar is tot op vandaag nog niks van te merken.

“Om de haven en de achterhaven van Zeebrugge beter bereikbaar te maken voor de fietsers, werden plannen gemaakt voor een nieuwe verbinding over het Leopold- en het Schipdonkkanaal”, aldus Martine Fournier. “Na een haalbaarheidsstudie werd de principiële keuze gemaakt voor één alternatief met twee platte bruggen op dezelfde plaats van de vroegere Ramskapellebruggen en dan aansluitend, aan Zeebrugse zijde, een tunnel van om en bij de zestig meter onder de twee spoorbundels en de Alfred Ronsestraat. De gemaakte keuze heeft een beperkte impact op het landschap en is de kortst mogelijke verbinding naar de diverse havenbedrijven. Om het fietsen aangenaam te maken in de tunnel, zou ook onderzocht worden of er daglicht kon invallen op een aantal plaatsen”, aldus nog Martine Fournier. Ze wilde van de minister weten welke de timing nu is en hoe de kosten zullen worden verdeeld tussen de diverse partners in het project : de Vlaamse overheid, de gemeenten Knokke-Heist en Brugge, de provincie West-Vlaanderen, het havenbestuur en de NV Waterwegen en Zeekanaal.

Tijdelijk on hold

“Het voorontwerp van deze nieuwe verbinding is afgerond”, aldus minister Ben Weyts in zijn antwoord. “Het is vervat in een projectnota die momenteel voor advies voorgelegd wordt aan de kwaliteitsadviseur. Eens die projectnota goedgekeurd, kan het technisch ontwerp in principe afgewerkt worden. Maar aangezien er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt over de kostenverdeling tussen de diverse partijen, wordt de studie na goedkeuring van de projectnota tijdelijk on hold gezet om de tijd te nemen om de nodige afspraken te maken. Het is dan ook erg moeilijk om nu al een inschatting te maken van de mogelijke aanbestedingsdatum en de uitvoeringsperiode van deze werken.” (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier