Nieuwe politiewagen Het Houtsche scant automatisch nummerplaten

Redactie KW

De politiezone Het Houtsche heeft een nieuwe wagen in gebruik genomen die uitgerust werd met camera’s met automatische nummerplaatherkenning.

Dankzij ‘slimme’ software scannen deze camera’s automatisch kentekenplaten van voorbijrijdende voertuigen en koppelen die meteen aan allerlei databanken, zoals bijvoorbeeld van gestolen voertuigen. “De camera’s gaan ook na of de wagen ingeschreven, gekeurd en verzekerd is, of het rijbewijs van de bestuurder werd ingetrokken en of hij nog openstaande boetes heeft staan”, verduidelijkt korpschef Eddy Van Daele. “Wanneer een van de camera’s een nummerplaat herkent uit een van de databanken krijgen de agenten in de wagen meteen alle informatie over de dader.

Nieuwe politiewagen Het Houtsche scant automatisch nummerplaten


“Dit maakt een onmiddellijke reactie mogelijk en verhoogt uiteraard de pakkans.” De wagen is een Volvo V60 met drie slimme camera’s. Het gaat om een totale investering van 53.000 euro. Momenteel beschikt de zone ook over drie vaste camera’s met nummerplaatherkenning aan de belangrijkste invalswegen. Begin april komen er nog eens vier bij. “Het afgelopen jaar loste de recherche 486 feiten politioneel op, zowel binnen als buiten de politiezone. Bij 23 procent van die feiten werd een aanwijzing verkregen via de camera’s”, aldus nog Van Daele.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier