Nieuwe Oostendse radartoren bijna afgewerkt

Redactie KW

De (nieuwe) radartoren op de kop van de oostelijke havenstrekdam in Oostende kreeg als sluitstuk en bekroning de witte antenne opgezet.

De nieuwe toren werd in de voorbije jaren gebouwd door de afdeling Maritieme Toegang in opdracht van de afdeling Scheepvaartbegeleiding en vormt, aan de vaste wal, de eerste toren van de Schelderadarketen die de erg drukke scheepvaart vanaf de Frans-Belgische grens tot in Antwerpen dag en nacht begeleidt en opvolgt. De antenne die geplaatst werd steekt ongeveer 50 meter boven de strekdam uit. De sierlijke, slanke en gedraaide toren werd gebouwd ter vervanging van de huidige toren ter hoogte van de Halve Maan die in de toekomst plaats moet maken voor een verbreding van de havengeul.

Veiligere scheepvaart

De huidige locatie buiten de kustlijn en de grotere hoogte van de nieuwe toren zorgen ervoor dat het radarbereik verder strekt en een veiligere scheepvaart garandeert. Net als de radiocommunicatieantennes die ook op de toren zijn aangebracht. “Met het plaatsen van de antenne gaat de laatste fase van de afwerking in”, zegt projectingenieur Nick Goethals. “Nu volgt nog de aansluiting en configuratie van de antennes op de rest van de installatie. Tegen eind dit jaar ten laatste zal de nieuwe radartoren operationeel zijn.”

(ML-Foto ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier