Nieuwe ondergrondse parking in Kortrijk berekent parkeerduur op basis van je nummerplaat

© Foto JVGK
Redactie KW

Op de hoek van de IJzerkaai met de Budastraat in Kortrijk wordt een nieuw zorghotel met ondergrondse parkeergarage gebouwd. Het project is een samenwerking tussen Zorggroep Heilig Hart en autonoom parkeerbedrijf Parko.

Eind deze maand starten de werken voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage Buda. De parking bestaat uit vier verdiepingen en biedt plaats voor 230 wagens. “We lanceren in P Buda ook een gloednieuw systeem via nummerplaatherkenning”, zegt schepen Axel Weydts (SP.A). “Zowel bij het binnen- als bij het buitenrijden wordt de nummerplaat geregistreerd, waardoor de precieze parkeerduur kan berekend worden. Het bedrag verschijnt op het scherm en kan betaald worden via de bank- of kredietkaart. Dit is een primeur voor België.”

Naast en boven de inrit van de parking komt een publieke fietsenstalling voor 120 tweewielers.

Open zorghotel

Zorggroep Heilig Hart bouwt naast de parking een nieuwe zorghotel met 57 serviceflats met één of twee slaapkamers. Op de gelijkvloerse verdieping komt het Grand Café Buda. Jongeren van het Guldensporencollege kunner er ‘s morgens een broodje afhalen. Toeristen die hun auto ondergronds hebben geparkeerd, kunnen er een koffie drinken en lunchen. Er wordt ook een wellnessgedeelte ingericht met kapsalon, manicure en pedicure, die eveneens voor het grote publiek toegankelijk is.

Parko investeert 7,4 miljoen euro. De kostprijs voor het zorghotel wordt geraamd op 19 miljoen euro. De ondergrondse parking opent in de zomer van 2016, het zorghotel eind 2017.

(NVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier