Nieuwe camera in Veurne levert meteen 38.000 euro aan boetes op

Korpschef Devid Camerlynck, burgemeesters Peter Roose en Lode Morlion en Toon Fonteyne, directeur operaties. © JTV
Redactie KW

De politiezone Spoorkin heeft een nieuwe anonieme politieauto met technologie voor automatische nummerplaatherkenning. Met de mobiele ANPR-camera’s kan gezocht worden naar geseinde voertuigen en bestuurders die rijden zonder verzekering, rijbewijs of keuring. Tijdens een eerste controleactie in samenwerking met de douane werd al een bedrag van 38.000 euro aan boetes geïnd.

In maart van dit jaar beslisten de politieraad en het politiecollege tot de aankoop van een anonieme wagen voor de PZ Spoorkin en werd geopteerd om te investeren in zowel mobiele ANPR-technologie als in vaste camera’s. In de anonieme politieauto steken vooraan twee onopvallend ingebouwde camera’s, waaronder één infrarode. Er is een draadloze verbinding en automatische koppeling met databanken, onmiddellijke alarmering bij de detectie van gezochte voertuigen, en ook signalisatielichten en -borden zijn ingebouwd.

Veel voordelen

Volgens Toon Fonteyne (directeur operaties) biedt de nieuwe auto voertuig veel voordelen. “De ruime break beschikt zelfs over blauwe knipperlichten achter de zijruiten achteraan, zodat de wagen langs alle kanten goed zichtbaar is bij interventies, bijvoorbeeld wanneer een zijstraat voorbij gereden wordt of een kruispunt wordt gedwarst”, zegt Toon Fonteyne. “De wagen heeft geen uiterlijke blauwe signalisatie, wat het voertuig erg onopvallend maakt tijdens interventies. Alle signalisatie bevindt zich achter de ramen van de auto. De blauwe leds en een rode led met ‘politie’ en een ‘stop’-led zijn bijna onzichtbaar van buiten uit in de wagen aangebracht.”

Eerste controleactie

“Met de mobiele ANPR-camera’s kan gezocht worden naar geseinde voertuigen zoals gestolen wagens, of naar bestuurders die rijden zonder verzekering, rijbewijs, of keuring, naar bestuurders die nog boetes hebben open staan en nationaal of internationaal gezochte voertuigen. De mobiele ANPR werd al gebruikt tijdens een gemeenschappelijke controleactie met de douanediensten. “Deze eerste controle in samenwerking met de douane was al zeer succesvol”, besluit korpschef Devid Camerlinck. “Er werd immers op één dag een niet onaardig bedrag van 38.000 euro aan boetes geïnd.”

Er werd gecontroleerd langs de Albert-I laan waar enkele vrachtwagens bekeurd werden, onder meer wegens openstaande penale boeten, rijden met rode diesel en rijden aan te hoge snelheid. In totaal werden 3 vrachtwagens en 47 voertuigen gecontroleerd. Langs de N8 kregen ook tal van bestuurders een bekeuring voor onder meer gsm-gebruik achter het stuur, overdreven snelheid, rijden met een niet-verzekerd voertuig, rijden zonder rijbewijs of rijden met een niet-gekeurd voertuig. Drie Franse bestuurders moesten hun boete meteen betalen. Langs de N8 werden de eerste dag met behulp van de nieuwe technologie 51 voertuigen en 5 vrachtwagens gecontroleerd. Bij alcoholcontroles op beide plaatsen blies iedereen negatief.

(JTV, foto JTV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier