Nieuwe Budabrug in Kortrijk op komst

© Foto BWB
Redactie KW

Op vrijdag 8 augustus vertrekt de nieuwe Budabrug vanuit de Gentse haven richting Kortrijk.

De bouw van de nieuwe Budabrug, een beweegbare tafelbrug, maakt deel uit van de vijfde en laatste fase van de Leiewerken, die van start gingen in het najaar van 2010.

Vervoer

De stalen bovenbouw van de Budabrug werd de afgelopen maanden gefabriceerd in het staalatelier van Aelterman in Gent. Aangezien de brug 33 meter lang en 14 meter breed is, is transport via de weg uitgesloten. “Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV doet daarom een beroep op onze eigen waterwegen om het uitzonderlijke transport te vervoeren. De brug wordt op donderdag 7 augustus in het Kluizendok overgeladen op een ponton en vertrekt vrijdagochtend 8 augustus met behulp van een sleepboot richting Kortrijk”, zegt Claudia Van Vooren als communicatieverantwoordelijke van Waterwegen en Zeekanaal NV. Het ponton met daarop de brug vaart door de sluis van Evergem en vervolgens via het kanaal Gent-Oostende, het Afleidingskanaal van de Leie en uiteindelijk via de Leie tot in Kortrijk.

Nauwe sluis in Harelbeke

Op zaterdagmiddag 9 augustus passeert de nieuwe brug aan de sluis van Harelbeke. “Deze sluis vormt een knelpunt voor het transport omdat de brug een stukje breder is dan de sluis zelf. Daarom wordt de brug op het ponton opgehoogd zodat ze tijdens de versassing boven het kaaiplateau blijft uitsteken. Vervolgens wordt het ponton extra belast zodat het toch nog onder de hefdeur van de sluis kan”, legt Claudia uit.

Oktober

Op zondag 10 augustus wordt de nieuwe brug geïnstalleerd. ‘s Morgens vroeg beginnen de voorbereidende werkzaamheden waarbij de brug opgehoogd wordt. Rond de middag wordt de brug op het ponton 90 graden gedraaid en vervolgens wordt de brug ingevaren en op de juiste plaats gelegd. Tijdens de werken, die een volledige dag zullen duren, wordt het scheepvaartverkeer onderbroken. “Waterwegen en Zeekanaal NV nodigt de buurtbewoners in Kortrijk uit om hun nieuwe brug te verwelkomen en de installatie van dichtbij te volgen.” Zonder onvoorziene omstandigheden kan de brug ten laatste in oktober open voor het verkeer.

(PVH – foto a-BWB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier