Nieuwe Brugse fietsersbrug is hommage aan veerman David Jonckheere

De Bruggelingen mochten zelf de naam kiezen van de nieuwe fietsersbrug. © MVN
Redactie KW

De nieuwe fietsersbrug over de Oostendse Vaart in Brugge krijgt de naam ‘Jonckheerebrug’ en is een eerbetoon aan David Jonckheere. Deze veerman verzorgde van 1905 tot 1976 de oversteek van de vaart. De veerpont lag op 800 meter van de fietsersbrug, in de richting van Oostende.

Iedereen in de streek kende David Jonckheere, vader van acht kinderen en naast veerman ook landbouwer en sluiswachter. Decennialang was hij de centrale figuur in het leven op en rond het intensief gebruikte veer. Van de oude veerdienst zijn nog enkele sporen te vinden. Davids huisje, ietwat verdoken achter de vaartdijk, op de hoek van de Steenkaai en de Speyenstraat, wordt nog steeds bewoond en de aanlegsteiger bleef deels bewaard.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat enkele inwoners van Sint-Andries suggereerden om de fietsersbrug de naam ‘Jonckheere’ te geven. Het stadsbestuur en het Agentschap Wegen en Verkeer koppelden een wedstrijd aan de naamgeving voor de brug. Er kwamen 761 voorstellen. 2147 Bruggelingen brachten hun stem uit. Jonckheere fietsbrug kwam met 860 stemmen (40%) als winnaar uit de bus.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier