Nieuw vervoersplan NMBS : dienstregeling op lijn 69 wijzigt grondig

Redactie KW

Het nieuwe vervoersplan gaat in op zondag 14 december en kan vanaf vandaag, mits wat kunst- en vliegwerk, geraadpleegd worden op de site van de NMBS.

Zij het nog met enig voorbehoud, want deze dienstregelingen staan nog geafficheerd als ‘voorlopig’.

Van lijn 69 Kortrijk-Poperinge was eerder al geweten dat ze voortaan niet meer gelinkt zal worden aan een rechtstreekse doorrit naar Brussel, maar wel naar Gent en Antwerpen. In feite wordt ze een aftakking van de verbinding Antwerpen-Rijsel, waarbij de treinen in Kortrijk gesplitst zullen worden in een deel naar Rijsel en een deel naar Poperinge.

Kruisen in Komen

Op vandaag staat lijn 69 bekend als behoorlijk vertragingsgevoelig, maar een aantal ingrepen moeten daar verbetering in brengen. De voornaamste maatregel is alvast dat het vertragend effect van het enkelspoor tussen Komen en Poperinge wordt weggewerkt door de treinen van de beide richtingen te laten kruisen in Komen. Op vandaag gebeurt dit op de terminus Poperinge, waardoor vertraging van de uit het binnenland aankomende trein meteen al voor vertraging zorgt voor een trein die nog moet starten.

Door deze ingreep wijzigt het uurschema van de klokvaste IC-treinen echter gevoelig.

In de richting Poperinge wordt dat : Kortrijk .09 – Bissegem .14 – Wevelgem .18 – Menen .23 – Wervik .28 – Komen .32 – Ieper .42 en Poperinge (aankomst) .49

Omgekeerd, naar Kortrijk en verderop : Poperinge .11 – Ieper .19 – Komen .29 – Wervik .33 – Menen .38 – Wevelgem .43 – Bissegem .47 en Kortrijk (aankomst) .51

Mooi meegenomen is meteen ook dat, als gevolg van deze verschuivingen, de laatste trein uit Kortrijk ‘s avonds een kleine twintig minuten later valt en pas om 23.09 uur daar zal vertrekken.

Af te wachten valt nu nog hoe De Lijn zich met haar aansluitend busvervoer concreet zal oriënteren op deze gewijzigde treinuren.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier