Nieuw traject kusttram zal dorpskern Lombardsijde vermijden

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kwam de plannen woensdag toelichten. © PBM
Redactie KW

Het heeft jaren geduurd, maar eindelijk kan er werk gemaakt worden van een nieuw traject voor de kusttram ter hoogte van Lombardsijde. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kwam de plannen woensdag toelichten. Het gaat om een project van 13 miljoen euro.

De trajectverandering is op zijn minst historisch te noemen omwille van verschillende reden. Enerzijds zal het de eerste trajectverandering zijn in bijna 20 jaar. Anderzijds verdwijnt een stukje patrimonium want Lombardsijde was de enige kustgemeente waar de kusttram nog door de dorpskern liep, en dat al sinds 1885. Het heeft al voeten in de aarde gehad want de plannen werden al eens bekend gemaakt in 2013 door toenmalig bevoegd minister Hilde Crevits, maar het dossier struikelde op het milieueffectenrapport.

“Maar dit keer is het voor echt”, opende minister Weyts. “Vanaf de zomer van 2018 zal de tram niet meer door Lombardsijde Dorp rijden, maar de kustweg volgen.” Het gaat om een traject van twee kilometer en het zal 300 meter korter zijn dan het vorige traject. Er komen twee nieuwe haltes zodat de afstand tot het dorp, en de vorige haltes, te voet bereikbaar blijft. Het traject verhoogt de veiligheid, het comfort en zorgt voor tijdwinst voor de reizigers. De buslijn 68/69 in de dorpskern blijft behouden.

Door het verdwijnen van de sporen komt er in Lombardsijde meer ruimte, die zal benut worden om een ontmoetingsplaats aan te leggen. Ook het Agentschap Wegen en Verkeer investeert 3,3 miljoen euro voor de heraanleg van de N34 kustbaan. De voorbereidende werken starten in oktober, begin 2018 starten de eigenlijke werken en voor de zomer moet het tracé een feit zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier