Nieuw fietspad tussen Elverdinge en Vlamertinge

Redactie KW

De stad Ieper wil de komende jaren verder inzetten op de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker en in het bijzonder de fietser.

Momenteel wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van drie fietspaden. Het eerste is het verbindingspad tussen Elverdinge en Vlamertinge. De werken zouden starten in september. Het Vlaams Gewest en de provincie West-Vlaanderen wil sterk inzetten op de ontwikkeling van een fietspadennetwerk. Ook de stad Ieper wil zijn schouders hier onder plaatsen. Het eerste is het verbindingspad tussen Elverdinge en Vlamertinge. Iets wat schepen van Openbare Werken Stephan De Roo (CD&V) als Elverdingenaar enkel kan toejuichen. “Meer dan tien jaar terug werd dit punt al ter sprake gebracht op de dorpsraad in Elverdinge”, aldus De Roo. “Maar natuurlijk gaan er dan uitgebreide studies en tellingen aan vooraf. De bevoegde diensten moeten de nodige budgetten vrijmaken met het oog op de onteigeningen en de aanleg. Dit alles is nu achter de rug en vanaf volgende week worden de eerste werkzaamheden gestart. De eerste van drie fases is de realisatie van het fietspad van Elverdinge tot de Klapstraat. Midden november zou dan worden gewerkt van de Klapstraat tot de Vlamertingsestraat huisnummer 20, om vanaf eind januari de laatste fase aan te pakken van de Vlamertingsestraat tot Vlamertinge. Het einde van de werken is voorzien halverwege april 2015. Natuurlijk onder voorbehoud van weerverlet en onvoorziene omstandigheden.”

Fietsennetwerk

Het is noodzakelijk om zeker op deze weg het fietspad aan te leggen gezien dit de enige rechtstreekse verbinding is tussen de twee dorpen. Bovendien is het met stip een van de ontbrekende zwarte vlekken in het West-Vlaamse fietsennetwerk. Door de aanleg van het fietspad wordt er ook een einde gemaakt aan de aanslepende onveiligheid voor de fietser op deze smalle weg, maar ook voor de automobilisten, omwonenden en in mindere mate de wandelaars zal de veiligheid optimaal zijn.

Er wordt met middengeleiders gewerkt ter hoogte van de bebouwde kom van Elverdinge en Vlamertinge. Er zal dus een soort poorteffect zijn waarbij het verkeer automatisch afremt wanneer men de kom binnen rijdt. Aan de Klapstraat zal de zichtbaarheid geoptimaliseerd worden.

“Het zal een vrijliggend, dubbele richting fietspad zijn, gescheiden van de rijweg door een brede groenberm, met bomen en haagblokken, en een gracht aan de kant van de percelen. Een aangepast profiel wordt voorzien ter hoogte van de zijstraten en alles wordt mooi geïntegreerd in de omgeving.

Elverdinge-Zuidschote

“Later hopen we ook nog dat heel vlug het fietspad tussen Elverdinge en Zuidschote aangepakt wordt. Dan zal men kunnen fietsen van in Fintele (Lo) tot aan de West-Vlaamse bergen. Of in feite bijna de hele provincie doorkruisen van aan de kustlijn tot Heuvelland. Zo moeten wij nog meer fietsers kunnen aantrekken om met West-Vlaanderen kennis te maken op een kwalitatief en veilig fietsnetwerk”, besluit Stephan De Roo.

(DT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier