Niet langer uurtje gratis parkeren onder K in Kortrijk

Axel Vandenheede

In de ondergrondse parking van K in Kortrijk is het eerste uur niet langer gratis.

Dat is zo sinds 1 oktober. Q-park, de uitbater van de parking, vraagt sinds dan 1,40 euro voor een parkeerbeurt van 0 tot 60 minuten. “Voor alle duidelijkheid: wij kunnen niet anders”, zegt Philip De Brabanter, managing director bij Q-park. “De eigenaar van K in Kortrijk (Union Investment), waaraan we de parking huren, compenseert ons niet langer voor dat eerste uur.”

Niet de ‘slechte’

Het eerste uur gratis parkeren werd op 1 december 2011 ingevoerd. “De eigenaar vroeg aan Q-park om dat te doen. Wij zijn daar als bedrijf op in gegaan, maar wel mits een financiële compensatie. Union Investment ging daarmee akkoord en zo werd het eerste uur gratis. Maar recent liet de eigenaar weten dat die compensatie vanaf oktober niet meer uitbetaald zou worden. Daarom zien we ons genoodzaakt om het eerste uur opnieuw betalend te maken. Wij zijn dus niet de ‘slechte’ in het verhaal, we kunnen niet anders. Want de huurprijs die we voor die ondergrondse parking betalen is hoog. Heel hoog.”

20 procent minder gebruikers

Of dat repercussies zal hebben voor K in Kortrijk en de ondergrondse parking lijkt zeker. “Ik denk dat de storm over dat gewijzigde tarief nog een paar weken zal duren”, aldus nog De Brabanter. “Daarna zullen we wel zien, al weten we uit ervaring dat er dan 15 tot 20 procent minder mensen gebruik maken van de parking.”

Voor Parko, het parkeerbedrijf van Kortrijk, lijkt die tariefwijziging een zege. Parking Veemarkt werd de jongste jaren minder gebruikt omdat Q-park ook gratis was. Maar nu kan het tij keren. “De ondergrondse parkings van Parko blijven het principe ‘het eerste uur gratis’ hanteren”, aldus Parko-voorzitter Axel Weydts. “Parko hoeft geen winst te maken en investeert alle inkomsten van die parkings gewoon weer in de stad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier