Negentig spoorlopers beboet tijdens nationale controleactie NMBS

Redactie KW

De federale Spoorwegpolitie en Securail hebben vorige week 90 personen beboet die met hun voertuig, fiets of te voet een spooroverweg overstaken of op de sporen liepen wanneer dat niet was toegestaan.

De controleactie op 17, 18, 19 en 20 juni werd georganiseerd in het kader van de campagne “Je leven is een omweg waard” van spoorwegnetbeheerder Infrabel. Bij controles over het hele land zijn vorige week 58 mensen betrapt die de overweg overstaken wanneer dat niet toegestaan was en 32 ‘spoorlopers’, die te voet de sporen overstaken waar geen overweg was.

Wie zich op een overweg begeeft wanneer de slagbomen in beweging zijn of gesloten, wanneer de rode knipperlichten branden en wanneer het geluidssein werkt, krijgt een dagvaarding voor de politierechtbank. Voor automobilisten betekent dit in principe een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs. Voor spoorlopen riskeert men boetes tot 1.200 euro.

9-jarige jongen meegesleurd

In Lissewege is vrijdagavond, kort na een preventieactie in het kader van de nationale actie, een 9-jarige jongen nog 18 meter meegesleurd door een vertrekkende trein toen hij op een overweg liep. “Hij was met zijn stiefvader uit het laatste rijtuig gestapt. In plaats van de gewone weg te volgen om het perron te verlaten, negeerden ze een verbodsbord en namen ze de overweg ter hoogte van de Stationsstraat. De jongen raakte met zijn voet gekneld onder het linkse wielstel vooraan de trein, waarna hij 18 meter werd meegesleurd en op de berm terechtkwam. De chauffeur zat rechts en kon niet zien wat er links gebeurde”, aldus Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie.

Teen geamputeerd

De grote teen en een stuk van de tweede teen van de 9-jarige jongen moesten geamputeerd worden. Infrabel en de spoorwegpolitie hebben een onderzoek geopend. Vorig jaar kwamen door spoorlopen negen personen om het leven, vier anderen raakten zwaargewond.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier