Nachtbussen van De Lijn bedienen de halte Biekorf niet meer in het weekend

© Benny Proot
Redactie KW

Op vrijdag- en zaterdagnacht rijden er vanaf nu geen bussen meer langs de Biekorf. Dat melden het ACOD en het ACV.

Vanaf vanavond kan je na 22 uur in het weekend geen bus meer nemen aan halte Biekorf in Brugge, een van de belangrijkste haltes in Groot-Brugge. Dat zeggen ACOD en ACV. Vanaf nu rijden de chauffeurs rechtstreeks van de Markt via de doorsteek (kant Eiermarkt) naar de Geldmuntstraat. Dit doen ze om de Kuipersstraat te mijden.

Als argument halen de vakbonden de veiligheid aan. “Wanneer er obstakels op de route liggen, dan moeten we onze schema’s lichtjes wijzigen”, zegt secretaris Guido Steelandt van ACOD De Lijn West-Vlaanderen. “Voor bijvoorbeeld een wielerwedstrijd of een braderie is dat meestal maar één keer op het jaar, maar in het geval van de Kuipersstraat is dat een blijvend probleem. Ga ‘s avonds zelf maar eens kijken: in die uitgaansbuurt, waar de mensen breed uitgewaaierd op straat staan, wordt de doorgang enorm belemmerd en is vlot verkeer niet verzekerd. Een erg onveilige situatie.”

Zinloos geweld

Dat ook het meest recente geval van zinloze agressie, waarbij een chauffeur aan die halte een vuistslag op de neus kreeg, meespeelt, ontkent het ACOD niet. “Natuurlijk speelt ook de veiligheid van onze chauffeurs mee. Waar er veel volk op straat staat en drinkt, kan het al sneller gebeuren dat iemand zich bedreigd voelt door een naderende bus en er iets gebeurt. Het plan is om dit te blijven doen tot er een permanente oplossing is tussen alle actoren: De Lijn, de stad en ons.”

Opvallend : zowel De Lijn als de stad Brugge wisten tot op heden hier niets van. “Er zijn wel gesprekken aan de gang, maar er is nog niets beslist of toegezegd”, zegt Inge Debruyne, woordvoerster van De Lijn West-Vlaanderen.

(ON)

Lees ook Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier