N-VA vreest voor veiligheid op Groene 62 in Torhout

Bij de gapende kloof : van links naar rechts Dries Porteman (penningmeester N-VA Torhout), Jurgen Claus (fractieleider N-VA Torhout), Ward Baert (gemeenteraadslid), Wim Aernoudt (provincieraadslid N-VA), Eva Maes (gemeenteraadslid) en Ellen de Brabander (gemeenteraadslid). © JS
Johan Sabbe

In Wijnendale-Torhout bevinden de Guldensporenlaan en de Spoorwegstraat zich parallel met de oude spoorwegbedding De Groene 62, het mooie wandel- en fietspad dat zich op die plaats liefst acht meter lager bevindt. Levensgevaarlijk, vindt N-VA, want er zijn geen vangrails langs die straten aangebracht.

“Mocht een autobestuurder langs de Guldensporenlaan of de Spoorwegstraat van de weg af raken, dan dreigt hij met zijn wagen de dieperik in te storten”, zegt Jurgen Claus, fractieleider van de Torhoutse N-VA in de gemeenteraad. “Zo’n ongeval zou niet alleen een drama zijn voor de automobilisten en hun inzittenden, maar ook voor de eventuele voetgangers, joggers of fietsers die zich op het laaggelegen pad bevinden. Dus vragen we het stadsbestuur om dringend maatregelen te nemen.”

Risico dat auto op Groene 62 valt

N-VA-provincieraadslid Wim Aernoudt uit Gistel heeft de heikele kwestie al ter sprake gebracht in de provincieraad, want De Groene 62 valt onder de provinciale bevoegdheid. Hij wees op de onveilige situatie, zeker op de plaatsen waar andere wegen of privé opritten op de Guldensporenlaan of de Spoorwegstraat uitmonden. Hij drong erop aan om langs die twee straten over de volle lengte vangrails aan te brengen, want nu is er geen enkele afscherming ten opzichte van de gapende kloof voorzien, behalve waar de Guldenvlieslaan op de Guldensporenlaan uitmondt. “Bij regen, ijzel en/of gevaarlijke manoeuvres bestaat het risico dat een auto op De Groene 62 terechtkomt”, zei hij.

Provinciaal gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) antwoordde dat het de verantwoordelijkheid van het Torhoutse stadsbestuur is om als wegbeheerder actie te ondernemen en in te grijpen.

Afscherming langs parallelwegen

En dus wil N-VA dat de stad prioritair iets aan de gevaarlijke situatie doet. “Net zoals het provinciebestuur dringen we aan op een volledige afscherming langs de twee parallelwegen”, zegt Jurgen Claus. “Zelfs waar de Geuzenbosstraat op de Spoorwegstraat uitmondt, is er geen enkele beveiliging voorzien.”

De Torhoutse schepen van Openbare Werken Eddy De Ketelaere (CD&V) belooft de toestand te zullen onderzoeken. “Als het er onveilig is, moeten we inderdaad actie ondernemen”, zegt hij.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier