MV Hebridean Princess vaart Oostendse haven binnen

(ML)
Redactie KW

Zaterdagavond liep het cruiseschip MV Hebridean Princess de Oostendse haven binnen. Het vaartuig is een oldtimer onder de luxe cruiseschepen en werd al diverse keren gecharterd door Queen Elisabeth II.

Het aantal cruiseschepen dat in Oostende aanloopt is dit zomerseizoen niet erg groot. Dit in tegenstelling met de ruim 160 cruiseschepen die Zeebrugge aandoen. Oorzaak is de geringe toegankelijkheid van de Oostendse haven waar vaartuigen tot maximaal 200 meter lengte binnen kunnen én de als maar groter wordende cruiseschepen tot 300 à 350 meter lang. Voor kleinere havens blijft er enkel nog het segment van de kleinere cruiseschepen die veelal themagebonden reizen maken op de Noordzee.

Zaterdagavond liep de MV Hebridean Princess van de rederij Hebridean Island Cruises de haven van Oostende binnen. Het 71 meter lange vaartuig, dat uit het Franse Duinkerke kwam, werd in 1964 gebouwd in Aberdeen en is dus een oldtimer binnen de scheepvaart. Het liep van stapel als MV Columba, een ferry met plaats voor 600 passsagiers en 50 wagens. Het verzekerde in die dagen de verbinding tussen een aantal Schotse eilanden. In 1989 werd het omgebouwd tot cruiseschip en kreeg het zijn huidige naam.

Als erg klein vaartuig met 37 bemanningsleden en maximaal 49 passagiers hoort het tot de luxeschepen in zijn klasse. In 2006 huurde de Engelse koningin Elisabeth II het vaartuig af voor een trip rond de Schotse eilanden en in 2010 opnieuw voor een 14-daagse cruise in de Schotse wateren. Het vaartuig ligt momenteel aan de cruisekaai achter het NMBS-station.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier