Moerbrugse stationsbuurt krijgt facelift van 13 miljoen euro

Redactie KW

In het voorjaar zullen NMBS en Infrabel een bouwaanvraag indienen voor de aanleg van de bedding van de twee extra sporen en de herinrichting van de stationsomgeving.

De kostprijs van het ingrijpende project wordt geraamd op 13 miljoen euro. Begin 2017 gaat Infrabel ook van start met de bouw van en nieuwe brug over de spoorweg in de Moerbrugsestraat. Dat project wordt op 5,2 miljoen euro geraamd.

De ingrijpende werkzaamheden aan de spoorwegbrug en het station van Moerbrugge worden al vele jaren aangekondigd maar nu komt de start – eindelijk – met rasse schreden dichterbij. De NMBS, Infrabel en de gemeente Oostkamp hebben woensdagavond in De Valkaart de plannen en bijhorende timing toegelicht aan de inwoners.

Volgens de huidige planning zullen de werken tot het voorjaar van 2018 duren

Zoals bekend zal Infrabel in het kader van de aanleg van een derde en vierde spoorlijn tussen Gent en Brugge een nieuwe brug bouwen boven de spoorlijn in de Moerbrugsestraat. De bouw verloopt in vier grote fases: de funderingswerken, de bouw van de draagstructuur van het fietspad, de bouw van de brug en de afwerking. “Volgens de huidige planning zullen de werken tot het voorjaar van 2018 duren”, verduidelijkt Charlotte Verbeke van Infrabel. “Vanaf de tweede fase, die duurt van juni tot augustus, neemt de hinder toe. Er wordt gewerkt met versmalde rijstroken en de brug zal ‘s nachts worden afgesloten. In het weekend van 11 en 12 november wordt de bestaande brug afgebroken en zal de weg voor een maximale periode van vier weken volledig worden afgesloten. In dat weekend rijden geen treinen tussen Gent en Brugge en zal een alternatieve trein- en busdienst worden voorzien. In samenspraak met de politie wordt voor de auto’s een omleiding voorzien via Steenbrugge. De spertijden voor het openen van de bruggen in Steen- en Moerbrugge worden helaas niet uitgebreid. Voetgangers en fietsers kunnen de sporen veilig kruisen via de onderdoorgang van het station en aan het station komt ook een kiss & ride-zone waar kinderen van de basisschool kunnen worden afgezet zodat de ouders die uit de richting van Oostkamp komen niet hoeven om te rijden.”

Aan de zuidkant van de sporen komt een parking voor 28 auto’s en een nieuwe fietsenstalling

De nieuwe brug zal rond de oude worden opgebouwd. Infrabel trekt voor de vernieuwing van de brug 5,2 miljoen euro uit. In dat bedrag zit ook de heraanleg van de de wegen en fietspaden die aansluiten op de brug. Het Oostkampse gemeentebestuur trekt nog eens 420.000 euro uit om de betonvakken en fietspaden in de Moerbrugsestraat te vernieuwen. “We zullen die werken laten aansluiten op de werken van Infrabel”, aldus schepen van Mobiliteit Els Roelof (CD&V).

In een volgende fase zullen Infrabel en NMBS de stationsomgeving aanpakken. De bouwaanvraag wordt in het voorjaar ingediend en daarna volgt een openbaar onderzoek. “De stopplaats in Moerbrugge wordt volledig vernieuwd en comfortabeler gemaakt voor de reizigers“, stelt Geert Dierckx van NMBS. “De perrons worden verhoogd en vernieuwd en er komen schuilhuisjes, zitbanken en brede luifels tegen neerslag. Er komt ook een volledig nieuwe onderdoorgang met toegangshellingen en trappen naar de perrons. Aan de Moerbrugse zijde van de spoorlijn komt een nieuwe parking voor 54 auto’s en een nieuwe overdekte fietsenstalling. Onder de luifel komt een ticketautomaat. Het huidige, geklasseerde stationsgebouw en het historische schuilhuisje verhuizen mee en worden hier opnieuw opgebouwd. Er komt ook een volledig nieuw stationsplein. Aan de zuidkant van de sporen komt een parking voor 28 auto’s en een nieuwe fietsenstalling.”

De Everaert- en Bareelstraat worden verplaatst voor de twee extra sporen, krijgen nieuwe riolen en worden heraangelegd. De onderdoorgang in de Gevaartsestraat wordt vervangen door een nieuwe, bredere en veiligere fietstunnel. Ten slotte worden ook groene geluidsschermen voorzien. De vernieuwing van de stationsomgeving en de aanleg van de bedding voor de extra sporen wordt geraamd op 13 miljoen euro.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier