Ministers fietsen in Torhout gerenoveerde Oostendestraat officieel in

23/04/17 om 17:15 - Bijgewerkt om 17:27

De heraangelegde Oostendestraat tussen het kruispunt 't Engelshof in Torhout en de Diksmuidebaan in Ichtegem is al sinds juli vorig jaar open voor het verkeer, maar pas zondag werd ze officieel heropend. Delegaties van de gemeentebesturen van Torhout en Ichtegem fietsten samen met bewoners en de Vlaamse ministers Geert Bourgeois en Hilde Crevits het traject in.

Ministers fietsen in Torhout gerenoveerde Oostendestraat officieel in

De Oostendestraat werd ingefietst door onder meer de ministers Bourgeois en Crevits. © Foto JS

Dat de officiële plechtigheid zoveel maanden na datum komt, berust niet op een vergetelheid. Het heeft te maken met enkele zijwegjes van de Oostendestraat, waarvan de heraanleg ook deel uitmaakte van het project en die pas sinds kort volledig zijn afgewerkt.

Twee Vlaamse ministers op de fiets

De prominenten en de bewoners verzamelden aan het Kasteel Wijnendale, vanwaar ze onder politiebegeleiding met de fiets richting stadscentrum reden, aan de rotonde van de Noordlaan ('t Engelshof) rechtsomkeer maakten en ter hoogte van het kruispunt met de Hillestraat en de Makeveldstraat halt hielden. Op die plaats knipte minister-president Geert Bourgeois het traditionele lint door. Hij werd geflankeerd door onder andere onderwijsminister Hilde Crevits, die als titelvoerende burgemeester van Torhout een thuismatch speelde. Of beter: een thuiskoers reed. De plechtigheid werd opgeluisterd met enkele optredens, onder andere door de plaatselijke dansschool Inner Motion.

De volledig gerenoveerde Oostendestraat is een mooie weg geworden met nieuwe riolen en vrijliggende fietspaden. Weliswaar nogal smal, met de bedoeling om de vaart uit het verkeer te halen, maar dat is bij het kruisen van grotere vrachtwagens soms gevaarlijk. Er zijn ook al nieuwe boompjes aangeplant, maar die hebben nog heel wat groei voor de boeg vooraleer ze de vroegere, statige bomenrijen zullen doen herleven.

Ook ondergronds totaal vernieuwd

Het heraangelegde traject is 3,2 km lang. De straat werd zowel onder- als bovengronds totaal vernieuwd. Op 2 maart 2015 is de aannemer met het opbreken van de oude gewestweg gestart, al dateerden de voorbereidende werkzaamheden al van ruim een jaar eerder. Half juli 2016 is de vernieuwde straat weer opengegaan. Toen restte enkel nog de fase van de renovatie van de zijstraten.

Grosso modo komen de voorbije werkzaamheden op het volgende neer. Vooreerst werd het oude rioleringsstelsel vervangen door een nieuw gescheiden stelsel, waarbij het regenwater en het afvalwater afzonderlijk afgevoerd worden. Ten tweede voldoet de rijweg nu aan alle eisen van een moderne verkeersader met centraal de veiligheid en het comfort van elke weggebruiker. Fietsers rijden op vrijliggende fietspaden, gescheiden van de rijweg door een groenzone. En zoals gezegd, wordt de snelheid van het auto- en vrachtwagenverkeer sterk gereduceerd door het relatief smalle wegprofiel. Al is niet iedereen daar even tevreden mee.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!