Minister Hilde Crevits herlanceert verkiezing Fietsstad/Fietsgemeente

© BELGA
Redactie KW

Deze verkiezing werd in 2012 al eens georganiseerd.

In 2015 gaat Vlaanderen op zoek naar een opvolger voor Antwerpen, Mortsel en Boechout als Fietsstad/Fietsgemeente. “De eerste verkiezing in 2012 heeft vele steden en gemeenten ertoe aangezet om hun fietsbeleid te versnellen en te verdiepen. Alle gemeenten en steden kunnen veel van elkaar opsteken”, klinkt het. “Steden en gemeenten kunnen duidelijk accenten leggen en uitblinken om lokaal fietscultuur te stimuleren, elk volgens de eigen schaal en mogelijkheden.”

Oproep om deel te nemen

De wedstrijd werd meteen op gang getrokken en alle gemeenten krijgen binnenkort een oproep in de bus om deel te nemen. Crevits had in Brugge nog een hele rist maatregelen mee om het fietsgebruik te stimuleren. Zo wil ze nog meer investeren in goede infrastructuur. Ook de Blue-Bike wordt verder gepromoot. Zo trekt Vlaanderen 100.000 euro uit zodat gebruikers maximum één euro betalen voor het gebruik van een Blue-Bike. En er werd ook een nieuwe brochure ‘Fietsroutes in Vlaanderen – goede praktijkvoorbeelden’, gepresenteerd. Die wordt uitgebracht door de Fietsersbond, in opdracht van de minister.

Kloof dichten met Nederland en Denemarken

Al die maatregelen moeten er toe leiden dat de Vlaming sneller naar de fiets grijpt dan naar de auto. “Om alle overheden te stimuleren om nieuwe stappen te zetten voor een sterk en innovatief fietsbeleid organiseer ik het tweejaarlijkse Fietscongres samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Dit is dus hét moment om nieuwe stappen te zetten voor een sterk en innovatief fietsbeleid”, meent Crevits. “Nu al zijn we de derde fietsregio binnen Europa. Het is mijn ambitie om de kloof met de toplanden Denemarken en Nederland te dichten.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier