Minister Crevits trekt werken nieuw sluizencomplex op gang

Redactie KW

In Harelbeke zijn de werken aan een nieuwe sluis en een nieuwe stuw gestart.

Het was Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) die begon met de sloopwerken van het oude gebouw Bloemmolen. Dat is tekenend voor het project, want Harelbeke ontwikkelt samen met de infrastructuurswerken de volledige site tot een leefbaar stukje groen aan de Leie.

Voor schepen tot 4.500 ton

Het project aan de Leie is een van de grootste ingrepen in het kader van het Seine-Scheldeproject van de jongste jaren. Daarmee willen Waterwegen en Zeekanaal en de Vlaamse regering de Leie klaarstomen voor schepen tot 4.500 ton en drie containerverdiepingen hoog.

Concreet komt er een volledig nieuwe sluis van 230 meter lang, en een stuw die ervoor zal zorgen dat het complex energieneutraal zal werken. Ook de Kuurnebrug wordt opgehoogd en de Hogebrug wordt vervangen door een nieuwe boogbrug.

Naast de grote infrastructuurswerken maakt Harelbeke van de gelegenheid gebruik om de volledige site te vernieuwen en de Leie terug dichter te brengen bij de binnenstad. De stad zal dit doen met een fietsers- en voetgangersbrug en een vispassage met een voetgangerspasserelle. Ook de Leieboorden zullen verlaagd worden. Daarvoor moet een deel van het pand Bloemmolens neergehaald worden. Het was minister Crevits die met een kraan de eerste barsten in het pand beukte.

“Voorbeeldmodel voor de hele wereld”

Het hele project zal zo’n 100 miljoen euro kosten, een aanzienlijk bedrag in de wetenschap dat alle Leiewerken samen zo’n 350 miljoen euro zullen kosten. Begin volgend jaar wordt de huidige sluis afgebroken, eens de tijdelijke sluis is geïnstalleerd. Tegen eind 2016 zouden de werken in een finaal stadium moeten zitten. “Deze werken zullen model staan in de hele wereld. Het is een goed voorbeeld hoe je het water meer ruimte kan geven, samen met een duidelijk economische meerwaarde voor de scheepvaart”, aldus minister Crevits.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier